Studiranje vam izaziva ogroman stres? Ovo su savjeti kako da ga se oslobodite

Prenosimo vam nekoliko savjeta kako se najlakše možete riješiti stresa.


human emotions and feelings stressed student girl preparing for final exams studying at library in
Foto: Envato

Većina studenata sve vrijeme je pod stresom. Stres postaje sastavni dio njihovog života, što je i razlog što mnogi studenti ne prepoznaju drugo, mnogo opasnije stanje – izgaranje moždanih stanica.

Izgaranje može imati ozbiljnije posljedice od redovnog stresa. Kada učenici dožive iscrpljenost, osjećaju se fizički i psihički umorno. Obično je izgaranje uzrokovano nemogućnošću ispunjavanja strogih zahtjeva, kada je student stalno prenapuhan.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Simptomi dogorijevanja mogu biti različiti. Međutim, najčešće ljudi osjećaju depresiju, ekstremnu iscrpljenost i nesposobnost za rad. Izgaranje može sniziti vaše samopoštovanje i značajno smanjiti vašu produktivnost. To je osjećaj koji vas može ostaviti beznadežne i nesposobne za izvršavanje bilo kojih potrebnih zadataka.

Dogorijevanje uma može biti pravi problem studentima koji moraju pohađati nastavu i raditi na brojnim zadacima. Fakulteti i visoka škola zahtijevaju da ostanete fokusirani, pa vam preporučujemo da pogledate ove korisne savjete koji će vam pomoći da izbjegnete izgaranje i ostanete produktivni.

Izgradite svoju motivaciju

Prije svega, trebali biste odgovoriti na pitanje „zašto?“ Trebali biste razumjeti zašto studirate i kako vam ovaj dug proces može pomoći da postignete svoje važne životne ciljeve. Intruzivna motivacija vrlo je važna za sve koji rade na zadacima za koje je potrebno puno vremena. Motivaciju možete izgraditi ako postavite jasne prioritete. Tako ćete lako prebacivati ​​između različitih zadataka kako ne bi bili pod stresom zbog opterećenja.

Postavite realne ciljeve

Bit će vam mnogo lakše da postignete svoje ciljeve ako ih zapišete i provjerite jesu li oni stvarno ostvarivi. Ponekad studenti zaborave da svaki dan imaju samo 24 sata za učenje, spavanje, jelo itd. Trebali biste moći razviti svoje dugoročne ciljeve na korake i zakazati svoje aktivnosti tako da možete imati dovoljno vremena za rad na svojim ciljevima. Vaši ciljevi moraju biti specifični.

Radite svaki dan

Ako postavite jasne ciljeve, moći ćete ih raščlaniti na nekoliko putanja. Na taj način možete izbjeći da prevelike količine posla obavljate u žurbi. Mnogi učenici pasivno čitaju svoje bilješke, rezimirajući sadržaj koji im je dodijeljen u nastavi. To traje puno vremena da učenici nemaju dovoljno vremena za domaće zadatke. Preporučujemo da svaki dan pomalo radite, održavajući stalni tempo.

Poanta je da biste trebali studirati učinkovito, a ne da trošite više vremena na studij.

Odmorite se i spavajte

Vašem mozgu je potrebno sedam do devet sati sna svakog dana. Manjak sna jedan je od glavnih uzroka izgaranja, jer kad ne spavate dovoljno, vaš mozak se ne može odmoriti i vaše cijelo tijelo nema dovoljno energije. Zapravo, nedostatak sna može oštetiti sve sustave vašeg tijela, uključujući i vaš imunološki sustav.

Odmorite se od društvenih medija

Glavni razlog zašto biste trebali razmisliti o predahu od društvenih medija je taj što vam je to odvlačenje pozornosti. Obzirom da je nedostatak vremena najčešći razlog zbog kojeg se studenti osjećaju preplavljeno i doživljavaju izgaranje, preporučujemo vam da ograničite vrijeme koje trošite na pomicanju feeda na platformama društvenih medija. Društveni mediji također vam mogu spriječiti da se usredotočite na potrebne zadatke.

Izgaranje je čest problem među studentima. Međutim, možete ga izbjeći ako naučite upravljati svojim vremenom.