Studiranje u inostranstvu uz pomoć DAAD-a stipendije

S "Bachelor plus" stipendijom studenti postaju mobilni: tri godine studiraju na matičnom fakultetu, pa godinu dana u inostranstvu. Obavezna godina u inostranstvu ne obogaćuje samo stručno znanje.


studiranje inostranstvo1

S “Bachelor plus” stipendijom studenti postaju mobilni: tri godine studiraju na matičnom fakultetu, pa godinu dana u inostranstvu. Obavezna godina u inostranstvu ne obogaćuje samo stručno znanje.

studiranje inostranstvoTehnički fakultet u Münchenu je odlično mjesto za studiranje arhitekture. Ulaz fakulteta nalazi se tačno preko puta stare Pinakoteke i novo izgrađenog egipatskog muzeja. S krovne terase zgrade fakulteta pruža se dobar pogled na siluete starog grada. Ali, za one koji ovdje studiraju pogled seže dalje. Oni koji su na ovom fakultetu upisali prvostepeni studij arhitekture, obvezni su provesti godinu dana na univerzitetu u inostranstvu – na izboru im stoji sedam univerziteta na četiri kontinenta, piše Deutsche Welle.

Od Sigapura do Vijetnama

Maximiliane Hurnaus je provela godinu dana na National University of Singapore.

– Upravo sam zbog mogućnosti studiranja u inostranstvu izabrala Tehnički fakultet u Münchenu, jer to nije tako jednostavno organizirati na svoju ruku, kaže ona. Za nju je bilo vrlo dobro iskustvo upoznati jednu sasvim drugačiju kulturu.

Finansijska podrška DAAD-ove Bachelor plus stipendije joj je omogućila i putovanja po jugoistočnoj Aziji. Tako da nije upoznala samo modernu arhitekturu s neboderima u milionskom gradu Singapuru, nego i tradicionalni azijski način gradnje u Kambodži i Vijetnamu.

Dobre ocjene, poznavanje stranih jezika i osobnost

– Ko želi sudjelovati u Bachelor plus programu DAAD-a, u svakom slučaju mora poznavati strane jezike i mora imati jako dobre ocjene, objašnjava Yolande Hogendoorn sa Tehničkog fakulteta u Münchenu. Ona je također studirala u Singapuru i zna da je osobnost studenata posebno važna. Oni se bez roditelja moraju snalaziti u stranom okruženju, a pri tome se moraju i u struci dokazati, kaže Yolande Hogendoor.

Oko 180 studenata arhitekture s Tehničkog fakulteta u Münchenu trenutno studira u inostranstvu, tek njih 12 ima bachelor plus stipendiju. Dominik Buhr je proveo godinu dana na University of Queensland u Brisbaneu, stipendija mu je znatno olakšala boravak, jer su troškovi života vrlo visoki u Australiji, kaže on. Ali, boravak u drugoj zemlji mu je znatno pomogao.

– Dobije se bolji pogled na sve i odmakne od tipično njemačkog tunelskog pogleda na stvari.

Dominik je upoznao nove pristupe i u struci. Arhitektonski projekti u Australiji se znatno razlikuju od onih na koje navikao u Njemačkoj, jer zemlja i klima zahtijevaju drugačiji način gradnje.

Novi horizonti

24-godišnji stipendist Tim Knebel kaže da je tokom boravka na Technionu u izraelskom gradu Haifi, mnogo naučio posebno o ljudima. Maximiliane Hurnaus to potvrđuje.

– U Singapuru zajedno žive hinduisti, muslimani, kršćani i budisti, a niko se pri tome ne mora prikrivati. Svako živi svoju kulturu, a drugima to ne smeta.

Upravo to je i cilj ove stipendije. Boravak u inostranstvu bi trebao proširiti horizonte studenata i otvoriti im poglede za nove načine rada. Tehnički fakultet u Münchenu je dosada vrlo uspješan u ispunjavanju tog cilja, kaže Frank Petzold, profesor arhitektonske informatike. Pogotovo je bitno da studenti skupljaju iskustva u zemljama u razvoju, u Južnoj Americi, Indiji i azijskim zemljama. Jer izvođenje radova sve se češće odvijaju na međunarodnom nivou, zaključuje profesor.

Njemačka akademska služba za razmjenu (DAAD) je globalno najveća organizacija za poticanje internacionalne razmjene studenata i naučnika. Ponuda seže od jednog ili više semestara za mlade studente do čitavog studija, od prakse do docenture, od informativne posjete do realizacije cijelog studija u inostranstvu. Stipendisti imaju punu podršku za vrijeme studija.

Više informacija na: www.daad.de

(dw.de)