Studiranje u BiH: Koliki je broj studenata na mostarskim fakultetima?

Na oba mostarska univerziteta se nadaju da će se broj upisanih studenata značajno povećati.


unmo
Foto: UNMO

U novoj školskoj godini svjedočimo smanjenju broja upisanih učenika u osnovne i srednje škole. Ni na univerzitetima situacija nije puno bolja.

Školska godina službeno je počela. Učenika je sve manje u osnovnim i srednjim školama. Iz Ministarstva obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona tvrde kako se brojno stanje nije poboljšalo u odnosu na prošlu godinu, to se svakako odrazilo na broj upisanih studenata na fakultete.

Mi kada smo radili analizu odlaska građana Bosne i Hercegovine, krenuli smo prvo od osnovnih škola, gdje su se zatvarale škole u određenim opštinama, kaže Mirhunisa Zukić iz Unije za održivi povratak i izbjeglice BiH.

Na mostarskim fakultetima medicinskih usmjerenja i informacijskih znanosti bilježe značajan broj prijavljenih studenata na prvom upisnom roku, dok na fakultetima za društvene nauke nekoliko odsjeka nije održalo prijemne ispite zbog slabog odziva studenata.

 – Samo na prvom konkursu za upis studenata predalo je 60 studenata više, znači imamo 60 studenata više u odnosu na prethodnu godinu te za taj konkurs broj iznosi 690 studenata, ističe glavni tajnik Unije studenata Džemal Bijedić Kenan Begić.

 – Ti prvi prijemni ispiti bili su 5% manji nego prošle godine. Neki drugi studijski programi izvukli-povukli su druge stavke. Neki društveni studiji nisu toliko primamljivi našim studentima, što je i shvatljivo, navodi pomoćnik rektora za informacione tehnologije i inovacije Tomislav Volarić.

Na Sveučilištu u Mostaru kazali su da rade na tome kako bi privukli što veći broj studenata, stavljajući fokus na moderniziranje nastave po europskim standardima kako bi studentima ponudili što kvalitetnije obrazovanje.

Iako je brojno stanje upisanih studenata bolje nego prethodne godine, realna situacija nije zadovoljavajuća.

Budući da drugi rok prijemnih ispita u toku na oba mostarska univerziteta u ovim ustanovama se nadaju da će se broj upisanih studenata značajno povećati.