Studiranje u BiH: “Apsurdno je da imamo sve više fakulteta, sve manje studenata”

"Mladi trebaju biti promjena. Treba da budu aktivniji, hrabriji, da nude svoje ideje i vrše pritisak da ih usvajamo."


unsa 1

Biljana Begović je rođena 14.12.1975. u Goraždu. Završila je Filozofski fakultet u Beogradu i stekla zvanje diplomiranog psihologa. Specijalizaciju iz oblasti psihoterapijskog rada takođe je stekla u Beogradu.

Sa 26 godina postala je najmlađa direktorica prve privatne gimnazije “Milutin Milanković” u Beogradu i Srbiji.

Kao psiholog, a potom i direktor, radila je u PU “Bonum”. U julu 2021. godine, imenovana je za ministricu u BPK Goražde.

Ekipa portala Buka uradila je intervju sa Biljanom Begović, a u nastavku vam prenosimo dio koji se odnosi na studiranje u BiH.

 – Mladi trebaju biti promjena. Treba da budu aktivniji, hrabriji, da nude svoje ideje i vrše pritisak da ih usvajamo. Tokom cijele karijere sam vezana za mlade i sa njima najviše volim da radim. Ključno je da ljudi iz politike vrate njihovo povjerenje, budu otvoreni i iskreni i zajedno s njima tragaju za rješenjima. Ideja ima dosta, mnogo toga ne može preko noći posebno u gradovima na periferiji, gdje se podhitno mora početi raditi na razvoju infrastrukture koja nedostaje u odnosu na veće sredine. Ako ostanem ministrica, ali i ako ne ostanem, borit ću se da u BPK zaživi projekat Goražde omladinski grad. Ideja je jednostavna, iz budžeta bismo sufinansirali 10.000 noćenja uz obavezu da budu dio proaktivnih kulturnih, NVO ili sportskih programa. Sufinansiranje bi bilo po principu noć za noć, tako da bi praktično imali 20.000 noćenja tokom godine u Goraždu, što je danas misaona imenica. Korist bi imali svi, a posebno turizam i ugostiteljstvo, koji osim ljeta ovdje teško pozitivno posluju, kazala je Begović i dodala:

biljana begovic
Foto: Buka

 – Za početak, bilo bi sjajno da ono što jeste državna nadležnost uredimo, a to je visoko obrazovanje. Mora se raditi na podizanju standarda kvalitete kako bismo vratili dignitet diplomama iz BiH. Apsurdno je da imamo sve više fakulteta, sve manje studenata, a sve više diploma. Kada je riječ o srednjem i osnovnom obrazovanju, smatram da Sarajevo i Goražde trebaju postati primjer dobre prakse. Za početak, treba ujednačiti nastavne programe dva kantona, a zatim i da Sarajevo kao bogatiji kanton preuzme finansiranje obrazovanja u BPK Goražde. Za malo novca, svi bi dobili puno, a dali bi putokaz da se obrazovni sistem mora i treba objedinjavati.