Studiranje postaje luksuz: Studentima potrebno 5000 KM godišnje samo za osnovne potrebe

Mnogima studiranje na godišnjoj razini košta i do desetak hiljada maraka.


novac indeks
Foto: Ilustracija

Broj upisanih studenata na Sveučilištu u Mostaru svake godine je drastično manji, a pojedini smjerovi nemaju nikakvog smisla budući da na njima studira svega po par studenata.

Ustanova koja se nekada hvalila sa oko 16 hiljada studenata može biti sretna ukoliko je u ovom trenutku ta brojka upola manja, a cijene studiranja, stanova i životnih troškova ne prate mogućnosti onih koji za to izdvajaju.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Studenti i roditelji nisu nesvjesni uvjeta studiranja što se vidi i na broju studenata, no oni koji nisu zadovoljni onim što im se pruža bivaju usamljeni i stope se s masom.

 – U današnjem vremenu za ovaj naš standard gdje cijene vrtoglavo rastu, jedino što vidim jest to da i novčanici ostaju na istom i brzinom svjetlosti se prazne. Život u Mostaru je postao stvarno skup. Kada sam bila prva godina za 20 KM se moglo čak nešto i kupiti, a danas za taj iznos, kupite tri stvari za koje vam čak ne treba ni vrećica, kaže za Hercegovina.info Gabrijela Cakalin, studentica četvrte godina diplomskog dvopredmetnog studija na Sveučilištu u Mostaru te dodaje dio o cijenama semestara.

 – One bi svakako trebale biti jeftinije jer uz cijenu semestra koji je još uvijek 750KM treba pridodati troškove za knjige i ostale studentske potrebe. Kad se sve zbroji i oduzme, iznos bude vrtoglav pogotovo u današnjem vremenu. Od početka studija pa evo sve do četvrte godine sam u studentskom domu. U kakvom vremenu živimo, cijene su prihvatljive s obzirom na uslugu. Tri obroka, internet, hladnjak, klima, režije sve to stane u cijenu od 165 KM koja je danas čak i prihvatljiva. Puno je lakše kad se ne morate brinuti je li u trgovini danas novo poskupljenje, što ćete nakon iscrpnog dana kojega ste proveli na fakultetu kuhati i drugo. Mislim da imam neke prednosti u odnosu na ostale studente, koji su primorani na podstanarski život. Osigurana hrana, internet i sve ostalo što sam navela je uključeno u cijenu, za razliku od drugih studentata koji sve to moraju naknadno platiti i za takve studente mislim da je studentski život još više skuplji. Naravno, postoje osobe koje jednostavno ne mogu živjeti u manjem prostoru, ali srećom spadam u ovu skupinu gdje bih teško pristala zamijeniti život u studentskom domu nekim privatnim smještajem, ističe Gabrijela dodajući da ne zna kakav je osjećaj primati stipendiju jer dolazi iz mjesta gdje bi vjerovatno prije dobila neki iznos na lutriji nego stipendiju te da za svoj studij može zahvaliti isključivo roditeljima.

Mnogima koji dolaze izvan Mostara studiranje na godišnjoj razini košta i do desetak hiljada maraka.

 – Trenutno sam smješten u Studentskom centru i u odnosu na prve dvije godine kada sam živio u stanu, plaćao režije, kupovao i pripremao hranu tvrdim da je to više nego prihvatljivo. Za studente koji nisu iz Mostara, a ne vozare, ali u njemu žive, pretpostavljam da se cijene kreću od pet do desetak hiljada maraka godišnje. Razlika proizlazi iz toga žive li u domu ili u stanu, što studiraju, a finansijski ‘izleti’ poput izlazaka nisu uračunati u ovo, kaže nam Ivan Dugandžić, student treće godine preddiplomskog studija koji smatra da i oni koji dobiju stipendiju ne mogu pokriti troškove studiranja pa je zato svaki student ili ovisan o roditeljskom finansiranju ili mora raditi tokom studija.

Studiranje sve teže podnose i ‘domaći’ koji su, uprkos osiguranom smještaju i hrani, prepušteni sami sebi.

 – Smatram da je u Mostaru poprilično postalo skupo studirati, kao i sami život, izvan studentskog. Cijene semestara na većini fakulteta su po meni u priliku u redu, iako ima tu fakulteta/studija koji su po mom mišljenju preskupi bez nekog očitog razloga. Možda je veći problem od same cijene, nesrazmjer što studij nudi za cijenu koja jest i očekivanja od studenata. Meni kao ‘domaćem’ studentu treba minimalno za studentske troškove oko 300 KM u prosjeku, ali primijetim da se ovaj iznos i povećava pomalo. Kako ne plaćam stanarinu, najveći trošak mi je definitivno prijevoz. Prilika za stipendije ima, pohvalno je i što se dižu iznosi, ali nažalost ta stipendija teško pokrije sve troškove, ističe Ivan Babić, student diplomskog studija povijesti na Filozofskom fakultetu koji kaže da paralelno uz studij vrijeme izdvaja i na posao kako ne bi u potpunosti finansijski ovisio o roditeljima.

Nije svugdje studiranje ‘skup sport’, a to pokazuju univerziteti koji nisu preko svijeta kao recimo Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Univerzitet koje u svom sastavu ima veliki broj prirodoslovnih i humanističkih fakulteta donio je Odluku o visini školarine, a cijena semestra na prvom ciklusu studija za studente iznosi oko 440 KM što s uključenim administrativnim troškovima izađe oko 500 KM. Cijene nekih fakulteta su nešto skuplje, ali radi se o fakultetima medicine i muzičke akademije.

Studenti u RS-u osim jeftinijeg studiranja uživaju pravo i na besplatan smještan u studentskim domovima. Naravno, broj primljenih studenata je ograničen, no oni s pravom na dom od prošle godine mogu računati na tu olakšicu.

Studenti i kad dignu glas protiv onoga što ih smeta obično budu ušutkani, ali i snimljeni od strane profesora.

Više stotina studenata Sveučilišta u Mostaru u jeku korona pandemije protestovalo je ispred zgrade rektorata Sveučilišta u Mostaru. Studenti su tražili smanjenje cijene školarina, te da nastava bude redovna jer se u to vrijeme ili nije održavala nikako ili je uglavnom to bilo traljavo i “reda radi”. Cijena semestra i tada je iznosila minimalno 750 KM, a Sveučilište nije vodilo brigu o tome da su brojni roditelji u pandemiji ostali bez posla, kao i da djelImična ili potpuno online nastava ne opravdava tu cijenu.

Ono što će svi zaboraviti, ali ne i studenti koji su bili krajnje poniženi ignorisanjem čelnih ljudi jest i činjenica da su ih s balkona Rektorata snimali profesori koji se finansiraju od njihovih uplata. Valja istaknuti i to kako je predsjednik mladeži HDZ-a BiH pozvao svoje organizacije da se ne priključuju prosvjedima, premda je jasno da su se gore navedeni problemi odnosili na sve studente, kao i što se danas odnose na sve studente bez obzira na stranačku iskaznicu, ali to je teško dokazati onima koji su ‘blizu vatre’.

Da je situacija na mostarskom Sveučilištu govore i brojke s ovogodišnjeg upisa brucoša kada su rezultati prijemnih ispita pokazali šokantne brojke. Neki studiji poput ekonomije ili prava prijašnjih godina su brojali u stotinama novoupisanih studenata, dvorane su bile tijesne za sve koji su htjeli slušati predavanja, a sada su te brojke mizerne pa je ekonomiju na prvom upisnom roku upisalo samo 42 studenata. Novinarstvo, socijalni rad i politologija na Filozofskom fakultetu su prije 10-ak godina znali brojati i do 300 upisanih brucoša, no ove godine je na prvom upisnom roku ‘knjiga spala’ na 4 studenta novinarstva, 1 politologije te svega 14 studenata socijalnog rada.