Studiranje je stresno: Ovo je pet tehnika za smanjenje stresa

Danas vam donosimo tehnike koje lako možete primijeniti da umanjite stres i sve posljedice koje dolaze zajedno sa njim.


student stress1

Bez obzira na uzrok, stres preplavljuje vaše tijelo hormonima. Srce vam puca, disanje se ubrzava, a mišići napeti.

Ovaj takozvani “odgovor na stres” normalna je reakcija na prijeteće situacije, usavršena u našoj prahistoriji kako bi nam pomogla da preživimo prijetnje poput napada životinja ili poplave. Danas se rijetko suočavamo s ovim fizičkim opasnostima, ali izazovne situacije u svakodnevnom životu mogu pokrenuti reakciju na stres, prenosi ekapija.com.

Ne možemo izbjeći sve izvore stresa u svom životu, niti bismo to željeli. Međutim, možemo razviti zdravije načine reagiranja na njih.

Slijedi pet tehnika opuštanja koje vam mogu pomoći da dočarate reakciju opuštanja i smanjite stres.

1. Fokusirajte se na disanje

U ovoj jednostavnoj, moćnoj tehnici trebate udahnuti duboko i polako. Dok dišete, nježno se odvajate od uma koji odvlače misli i senzacije. Fokusiranje na dah može biti posebno korisno ljudima s poremećajima prehrane kako bi im pomoglo da se usredotoče na svoje tijelo na pozitivniji način. Međutim, ova tehnika možda nije prikladna za one koji imaju zdravstvene probleme koji otežavaju disanje, poput respiratornih ili srčanih bolesti.

2. Osluškujte tijelo

Ova tehnika kombinira fokus daha sa progresivnim opuštanjem mišića. Nakon nekoliko minuta dubokog disanja, usredotočite se na jedan dio tijela ili grupu mišića odjednom i mentalno oslobađate bilo kakvu fizičku napetost koju osjećate. Skeniranje tijela može vam povećati svijest o povezanosti uma i tijela.

3. Mentalne slike

Za ovu tehniku ​​u mislima dočarate umirujuće scene, mjesta ili iskustva koja će vam pomoći da se opustite i usredotočite. Možete pronaći besplatne aplikacije i snimke smirujućih scena na internetu, samo odaberite slike koje su vam umirujuće i koje imaju lični značaj. Mentalne slike mogu vam pomoći da ojačate pozitivnu viziju sebe, ali onima koji imaju nametljive misli ili im je teško dočarati mentalne slike ovo će biti teže za izvesti.

4. Meditacija svjesnosti

Ova praksa uključuje udobno sjedenje, fokusiranje na vaše disanje i usmjeravanje pažnje vašeg uma na sadašnji trenutak bez vraćanja u prošlosti ili budućnosti. Ovaj oblik meditacije uživa sve veću popularnost posljednjih godina. Istraživanja sugeriraju da bi to moglo biti korisno za ljude s anksioznošću i depresijom.

5. Joga, tai chi i qigong

Ove tri drevne umjetnosti kombiniraju ritmičko disanje sa nizom položaja ili pokreta. Fizički aspekti ovih praksi nude mentalni fokus koji vam može pomoći i odvratiti vas od prebrzih misli. Oni također mogu poboljšati vašu fleksibilnost i ravnotežu.

Umjesto da odaberete samo jednu tehniku, stručnjaci preporučuju da isprobate sve kako bi vidjeli koja vam najbolje odgovara. Pokušajte vježbati najmanje 20 minuta dnevno, iako vam čak nekoliko minuta može pomoći. Međutim, što duže i češće vježbate ove tehnike opuštanja, veće su koristi i više možete smanjiti stres.