Studentsko zdravlje: Osjećate li proljetni umor? Ova aktivnost vam može pomoći

Proljetni umor često je rezultat nedovoljnog kretanja tokom zime, lošije prehrane s manjkom vitamina i minerala te padnivoa hormona koji su zaslužni za dobro raspoloženje.


yoga
Ilustracija: Envato

Pas prema dolje

Riječ je o jednom od najvažnijih položaja koji je osnova svakog sata joge. Stanite na prostirku pa se spustite na koljena i dlanove. Zatim podignite sjedne kosti prema gore te izravnajte koljena. Dlanovi su čvrsto na podu i u širini ramena, a stopala u širini kukova. Pazuhe rotirajte jedan prema drugom kako biste stvorili prostor između lopatica. Glava i vrat su vam opušteni, a pogled je usmjeren između stopala ili bedara. Ostanite u ovom položaju barem 5 dubokih udaha i izdaha, piše mostarski.ba.

Položaj trokuta

Stanite na prostirku raširenih nogu te ispružite ruke. Potom zarotirajte desno stopalo prema prednjem rubu prostirke, a lijevo samo lagano prema unutra. Kroz udah se dobro izdužite kroz desni dlan te ga izdahom prislonite na gležanj ili potkoljenicu. Dobro otvorite prsni koš te s udahom podignite lijevu ruku tako da je u liniji s desnom. Ostanite u ovom položaju barem 5 udaha i izdaha, a zatim ponovite s drugom nogom.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Položaj raširenih nogu

U ovaj položaj uđite tako da vam stopala budu u širini zapešća. Prsti su lagano okrenuti prema unutra, a pete prema vani. Stavite dlanove na bokove pa s udahom dobro otvorite prsni koš i pogled usmjerite prema stropu, a s izdahom se spustite u pretklon te položite dlanove na pod, ispod lica. S novim udahom se izdužite kroz kičmu pa s izdahom povucite dlanove iza tako da budu u liniji sa stopalima i tjeme usmjerite prema podu. Laktovi su paralelni i vuku prema nazad. Po potrebi lagano savijte koljena. Aktivirajte trbušne mišiće i opustite glavu i vrat. Tako ćete tijelu vratiti potrebnu energiju i pobijediti proljetni umor.