Studentsko zdravlje: Da li znate hranjive vrijednosti sjemenki suncokreta?

Korištenjem sjemenki suncokreta sigurno ne možete pogriješiti kada govorimo o dobrobitima za zdravlje i unos hranjivih tvari.


roasted sunflower seeds
Foto: Evnato

Sjemenke suncokreta danas su možda i najčešće korištene sjemenke u ljudskoj prehrani. Bilo da se jedu samostalno, kao užina ili “grickalica” ili pak kao sastojak slanog ili slatkog recepta, korištenjem sjemenki suncokreta sigurno ne možete pogriješiti kada govorimo o dobrobitima za zdravlje i unos hranjivih tvari.

Hranjiva vrijednost sjemenki suncokreta

Sjemenke suncokreta osim što sadrže visok postotak tzv. “dobrih” masnoća, izvrstan su izvor:

 • vitamina E
 • vitamina B1
 • magnezija
 • folata
 • selena
 • bakra.

Dobrobiti sjemenki suncokreta:

Zbog visokog sadržaja vitamina E, sjemenke suncokreta mogu igrati značaju ulogu u održavanju kognitivnih funkcija čemu doprinosi i sadržaj vitamina B1. Vitamin E je također i važan antoksidans te snažan “borac” protiv kardiovaskularnih bolesti.

Pohrana

Iako se u većini slučajeva pohranjuju na sobnoj temperaturi, u originalnom pakiranju ili staklenki, sjemenke suncokreta se jako dobro mogu sačuvati i u frižideru i zamrzivaču. U drižideru mogu trajati otprilike tri mjeseca, a u zamrzivaču čak do šest mjeseci. Zbog visokog sadržaja masti podložnije su kvarenju pa ih je dobro skladištiti u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom.

Konzumacija sjemenki suncokreta

Iako se vrlo jednostavno mogu konzumirati u izvornom, sirovom obliku, sjemenke suncokreta su najukusnije kada se lagano preprže. Pritom treba imati na umu da ih treba peći na slaboj temperaturi (maksimalno 75℃) jer pri višim temperaturama dolazi do oštećenja prirodno prisutnih ulja što posljedično može nakon konzumacije dovesti do oštećenja krvnih žila.

Sjemenke suncokreta izvrstan su izvor energije „dobrih“ masnoća i brojnih esencijalnih hranjivih tvari te ih se vrlo jednostavno može dodati gotovo svakom jelu.

Stoga je sjemenke suncokreta najbolje peći u pećnici na 75℃ 15 – 20 minuta. Tako pečene imaju nešto kraći rok trajanja od sirovih (otprilike mjesec dana na sobnoj temperaturi), jer masne kiseline nakon pečenja brže oksidiraju.

Maslac od sjemenki

Najbolji način za konzumaciju sjemenki suncokreta je priprema maslaca. Za to je potrebno imati dobar blender/multipraktik i sjemenke nakon pečenja prebaciti u posudu za miksanje te miksati sve dok se ne dobije tekstura maslaca. Pritom će najvjerovatnije par puta biti potrebno isključiti blender/multipraktik i s lopaticom pokupiti ostatke sjemenki sa zidova posude. A može se pripremiti i maslac od kombinacija različitih sjemenki i orašastih plodova, piše coolinarka.com.

Dodatak salatama

Najjednostavniji način za konzumaciju sjemenki suncokreta je njihovo dodavanje u salate. Bilo da su samo od povrća ili uz dodatak proteina poput mesa, sira i jaja ili pak tjestenine kao izvor ugljikohidrata, pečene sjemenke suncokreta svakako daju dodatnu aromu, ali i hranjive tvari. S druge strane, sjemenke suncokreta mogu biti i dio dressinga za salate tako da se miješaju zajedno s uljem i octom do glatke teksture.

Sjemenke suncokreta za doručak

Sjemenke suncokreta mogu biti i izvrstan dodatak svakom obroku kao sastojak:

 • domaće granole ili zobene kaše
 • energetskih pločica
 • domaćih krekera
 • hljeba
 • domaćih grickalica.