Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta Tuzla „MEDICUS“ uspješno realizovalo Tuzla Brain Week 2019

U petak 15.03.2019.godine, zatvoren je projekat „Tuzla Brain Week 2019“ kojeg već šesti put implementira Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta Tuzla „MEDICUS“, a ove godine su uzele učešće u organizaciji i druge partnerske organizacije uključujući Udruženje studenata medicine BoHeMSA, lokalni komitet Tuzla; Udružnje studenata elektrotehnike EESTEC loklani komitet Tuzla, IEEE studentski ogranak Tuzla, te BH Futures Foundation.


TBW19 5

Ovogodišnji mentori projekta su prof.dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla i  prof.dr.Mirsad Hodžić, načelnik Klinike za neurohirurgiju UKC Tuzla.

Primarni cilj Tuzla Brain Weeka jeste edukacije sveopćeg stanovništva, a taj cilj izmeđuostalog uspijevamo ispuniti preko dobnih radionica. Dobne radionice su ove godine održane: JU Naše dijete – vrtić Poletarac, Osnovna škola „Tušanj“, Gimnazija „Meša Selimović“, Srednja medicinska škola Tuzla, KŠC „Sveti Franjo“ Tuzla, Farmaceutski fakultet , Prirodno-matematički fakultet i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Tuzli, JU Dom penzionera Tuzla, te Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i fizičkom razvoju Tuzla.

TBW19 1

Na ceremoniji otvaranja koja se održala početkom ove sedmice,  prisustvovalo je preko 200 zvanica, gostiju, profesora, studenata i drugih zainteresovanih. U toku same sedmice, svi učesnici projekta su imali prilike prisustvovati na radionicama  i predavanjima iz oblasti poput neurologije, neurohirurgije, neurokardiologije, urgentne medicine, zatim radionice iz inženjerskih grana i tehničkih grana koje se povezane sa ovogodišnjom temom Sedmice mozga.

TBW19 2

Ove godine smo posvetili i jedan dan biomedicinskom inženjeringu, te se u prostorijama Narodnog pozorišta Tuzla, omogućili svim učesnicima, ali i svim građanima, da uče i nauče o ovoj novoj multidisciplinarnoj nauci. Kao i svake godine, u toku Sedmice mozga omogućimo studentske naučno-istraživačke  sesije, na kojim su studenti prezentovali svoje naučno-istraživačke radove, te bili nagrađeni za iste. U okviru „TBW kviz“ aktivnosti, studenti svih fakulteta su se mogu prijaviti, a učesnici su se takmičili i radili zajedno na traženju rješenja za prezentacije različitih kliničkih slučajeva. Jedan mnogobrojnih ciljeva našeg projekta jeste i djeljenje pozitivnih priča o uspješnim mladim ljudima, a to ostvarujemo preko aktivnosti „TBWTalks“.

TBW19 3

Ukupni utisci svih uključenih su većinom pozitivni, te ovom sedmicom je i Bosna i Hercegovina stavljena na globalnu mapu obilježavanja Sedmice mozga s obzirom da je Tuzla jedini registrovani partner iz naše zemlje za ovu inicijativu.

(STUDOMAT.ba)