Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta Tuzla „MEDICUS“ uspješno realizovalo Tuzla Brain Week 2019

U petak 15.03.2019.godine, zatvoren je projekat „Tuzla Brain Week 2019“ kojeg već šesti put implementira Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta Tuzla „MEDICUS“, a ove godine su uzele učešće u organizaciji i druge partnerske organizacije uključujući Udruženje studenata medicine BoHeMSA, lokalni komitet Tuzla; Udružnje studenata elektrotehnike EESTEC loklani komitet Tuzla, IEEE studentski ogranak Tuzla, te BH Futures Foundation.

 Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta Tuzla „MEDICUS“ uspješno realizovalo Tuzla Brain Week 2019

Ovogodišnji mentori projekta su prof.dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla i  prof.dr.Mirsad Hodžić, načelnik Klinike za neurohirurgiju UKC Tuzla.

Primarni cilj Tuzla Brain Weeka jeste edukacije sveopćeg stanovništva, a taj cilj izmeđuostalog uspijevamo ispuniti preko dobnih radionica. Dobne radionice su ove godine održane: JU Naše dijete – vrtić Poletarac, Osnovna škola „Tušanj“, Gimnazija „Meša Selimović“, Srednja medicinska škola Tuzla, KŠC „Sveti Franjo“ Tuzla, Farmaceutski fakultet , Prirodno-matematički fakultet i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Tuzli, JU Dom penzionera Tuzla, te Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i fizičkom razvoju Tuzla.

Na ceremoniji otvaranja koja se održala početkom ove sedmice,  prisustvovalo je preko 200 zvanica, gostiju, profesora, studenata i drugih zainteresovanih. U toku same sedmice, svi učesnici projekta su imali prilike prisustvovati na radionicama  i predavanjima iz oblasti poput neurologije, neurohirurgije, neurokardiologije, urgentne medicine, zatim radionice iz inženjerskih grana i tehničkih grana koje se povezane sa ovogodišnjom temom Sedmice mozga.

Ove godine smo posvetili i jedan dan biomedicinskom inženjeringu, te se u prostorijama Narodnog pozorišta Tuzla, omogućili svim učesnicima, ali i svim građanima, da uče i nauče o ovoj novoj multidisciplinarnoj nauci. Kao i svake godine, u toku Sedmice mozga omogućimo studentske naučno-istraživačke  sesije, na kojim su studenti prezentovali svoje naučno-istraživačke radove, te bili nagrađeni za iste. U okviru „TBW kviz“ aktivnosti, studenti svih fakulteta su se mogu prijaviti, a učesnici su se takmičili i radili zajedno na traženju rješenja za prezentacije različitih kliničkih slučajeva. Jedan mnogobrojnih ciljeva našeg projekta jeste i djeljenje pozitivnih priča o uspješnim mladim ljudima, a to ostvarujemo preko aktivnosti „TBWTalks“.

Ukupni utisci svih uključenih su većinom pozitivni, te ovom sedmicom je i Bosna i Hercegovina stavljena na globalnu mapu obilježavanja Sedmice mozga s obzirom da je Tuzla jedini registrovani partner iz naše zemlje za ovu inicijativu.

(STUDOMAT.ba)