Studentski život: Ono kad zoveš mamu peti put da je pitaš kako se pere bijeli veš, kako se kuha riža…

Kad se odseliš od kuće i shvatiš da si nesposoban za samostalan život.


studentica
Foto: TikTok

Navikavanje na odlazak od kuće i život samostalno tokom studiranja može biti izazovno, ali uz pravilan pristup može postati pozitivno iskustvo.

Advertisements

Dajte sebi vremena

Prihvatite da će vam trebati vremena da se prilagodite novoj situaciji. Budite strpljivi sa sobom i ne očekujte da se odmah osjećate potpuno udobno. Vremenom će vam biti lakše.

Upoznajte svoje okruženje

Istražite svoj novi grad i kampus. Prošetajte po kvartu, upoznajte se s lokalnim objektima, pronađite mjesta koja vam se sviđaju poput parkova, kafića ili knjižnica. Osjećat ćete se sigurnije i povezanije sa svojim novim okruženjem.

Izgradite socijalnu mrežu

Aktivno se uključite u studentske aktivnosti i društvene grupe kako biste upoznali ljude. Pridružite se studentskim klubovima, sportskim timovima, volontirajte ili sudjelujte u raznim događanjima na fakultetu. To će vam pomoći da steknete nove prijatelje i osjećate se manje usamljeno.

Održavajte kontakt s porodicom i prijateljima

Redovno komunicirajte s porodicom i prijateljima kod kuće putem telefona, videopoziva ili poruka. Osjećaj povezanosti s domom može vam pružiti emocionalnu podršku dok se prilagođavate novom okruženju.

Samostalnost i odgovornost

Iskoristite priliku da razvijete samostalnost i preuzmete odgovornost za svoj život. Učenje kuhanja, čišćenje, upravljanje financijama i obavljanje svakodnevnih zadataka će vam pomoći da se osjećate sigurno i samopouzdano.

Održavajte zdrave rutine

Pokušajte održavati zdrave rutine kao što su redovni obroci, dovoljno sna i tjelesna aktivnost. Održavanje zdravog načina života može vam pomoći da održite emocionalnu stabilnost i energiju tokom studija.

Razvijajte se emocionalno

Potražite resurse za podršku na fakultetu kao što su savjetovališta ili mentori. Razgovor s profesionalcem može vam pomoći da se nosite sa stresom, tjeskobom ili osjećajima usamljenosti koji se mogu pojav

Jedna studentica prikazala problem odlaska od kuće u videozapisu na TikToku:

@antonijaa09

Studentski zivot

♬ original sound – Molls