Studentski recepti: Volite Prijatelje? Izradite kekse po receptu Phoebine bake

U sada već legendarnoj trećoj epizodi sedme sezone Prijatelja, Monica pokušava rekreirati 'tajni' recept Phoebeine bake za najbolje kekse s komadićima čokolade. Sada ih možete napraviti i vi.


U seriji, cijela avantura s isprobavanjem recepata padne u vodu kada se sazna da je ‘tajni recept’ zapravo recept s vrećice kupovnih keksa, ali to ne znači da Monica tokom procesa nije došla do nekoliko impresivnih rezultata.

Kuharica s receptima iz popularne serije objavljena je još prošle godine, a sastavila ju je Amanda Nicole Yee, kuharica koja je zanat učila u Le Cordon Bleuu, ima svoj restoran te je već sudjelovala u izradi brojnih kuharica.

Sastojci:

  • šoljica maslaca
  • 1/2 šoljice šećera
  • šoljica smeđeg šećera
  • 2 cijela jaja
  • žumanjak
  • kašičica ekstrakta vanilije
  • kašičica burbona (nije obavezno)
  • korica od 1/2 naranče
  • 2 1/4 šoljice univerzalnog brašna
  • kašičica sode bikarbone
  • 340 g tamne (70%) čokolade, izrezane na komadiće
  • morska so za posipanje
High angle close up of baking tray with freshly baked chocolate chip cookies.
Ilustracija: Envato

Postupak:

U malom loncu otopite maslac na srednjoj temperaturi. Ostavite da porumeni, oko 5 minuta. Maslac bi trebao početi mirisati orašasto i imati smeđu, ali bistru boju. Maknite maslac s vatre, gumenom lopaticom preselite maslac i njegove smeđe komadiće u posudu i stavite u hladnjak dok se ne ohladi, 40 do 60 minuta, piše Glamour.com.

Jednom kada je maslac hladan, u velikoj zdjeli mikserom na srednjoj brzini pomiješajte smeđi maslac, granulirani šećer i smeđi šećer dok smjesa ne postane blijeda i gotovo kremasta, 3 do 4 minute.

Dodajte jaja i žumanjak, jedno po jedno, miješajući oko 20 sekundi nakon svakog dodavanja.

Dodajte vaniliju, burbon (ako koristite) i koricu naranče i promiješajte da se sjedini.

Ostružite stranice posude i dok je mikser na srednje niskoj brzini, polako dodajte brašno i sodu bikarbonu. Ostavite da se prožme, 3 do 4 minute.

Dodajte komadiće čokolade.

Stavite tijesto na čistu radnu površinu, podijelite na četvrtine i razvaljajte u ‘cjepanice’. Zamotajte u voštani papir ili plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena, dok se ne stisne.

Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite 2 velika lima za pečenje papirom za pečenje.

Iz ‘cjepanica’ izrežite diskove debljine oko 3,5 cm i stavite ih na lim za pečenje udaljene oko 3 cm.

Kolačiće pospite morskom soli i pecite 9 do 10 minuta, dok ne postanu lagano zlatno smeđi.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!