Studentski recepti: Volite Prijatelje? Izradite kekse po receptu Phoebine bake

U sada već legendarnoj trećoj epizodi sedme sezone Prijatelja, Monica pokušava rekreirati ‘tajni’ recept Phoebeine bake za najbolje kekse s komadićima čokolade. Sada ih možete napraviti i vi.
U seriji, cijela avantura s isprobavanjem recepata padne u vodu kada se sazna da je ‘tajni recept’ zapravo recept s vrećice kupovnih keksa, ali to ne znači da Monica tokom procesa nije došla do nekoliko impresivnih rezultata.
Kuharica s receptima iz popularne serije objavljena je još prošle godine, a sastavila ju je Amanda Nicole Yee, kuharica koja je zanat učila u Le Cordon Bleuu, ima svoj restoran te je već sudjelovala u izradi brojnih kuharica.
Sastojci:
- šoljica maslaca
- 1/2 šoljice šećera
- šoljica smeđeg šećera
- 2 cijela jaja
- žumanjak
- kašičica ekstrakta vanilije
- kašičica burbona (nije obavezno)
- korica od 1/2 naranče
- 2 1/4 šoljice univerzalnog brašna
- kašičica sode bikarbone
- 340 g tamne (70%) čokolade, izrezane na komadiće
- morska so za posipanje

Ilustracija: Envato
Postupak:
U malom loncu otopite maslac na srednjoj temperaturi. Ostavite da porumeni, oko 5 minuta. Maslac bi trebao početi mirisati orašasto i imati smeđu, ali bistru boju. Maknite maslac s vatre, gumenom lopaticom preselite maslac i njegove smeđe komadiće u posudu i stavite u hladnjak dok se ne ohladi, 40 do 60 minuta, piše Glamour.com.
Jednom kada je maslac hladan, u velikoj zdjeli mikserom na srednjoj brzini pomiješajte smeđi maslac, granulirani šećer i smeđi šećer dok smjesa ne postane blijeda i gotovo kremasta, 3 do 4 minute.
Dodajte jaja i žumanjak, jedno po jedno, miješajući oko 20 sekundi nakon svakog dodavanja.
Dodajte vaniliju, burbon (ako koristite) i koricu naranče i promiješajte da se sjedini.
Ostružite stranice posude i dok je mikser na srednje niskoj brzini, polako dodajte brašno i sodu bikarbonu. Ostavite da se prožme, 3 do 4 minute.
Dodajte komadiće čokolade.
Stavite tijesto na čistu radnu površinu, podijelite na četvrtine i razvaljajte u ‘cjepanice’. Zamotajte u voštani papir ili plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena, dok se ne stisne.
Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite 2 velika lima za pečenje papirom za pečenje.
Iz ‘cjepanica’ izrežite diskove debljine oko 3,5 cm i stavite ih na lim za pečenje udaljene oko 3 cm.
Kolačiće pospite morskom soli i pecite 9 do 10 minuta, dok ne postanu lagano zlatno smeđi.
STUDOMAT.BA