Studentski recepti: Sendvič sa jajima, suhim mesom i švicarskim sirom

To je vrhunski sendvič za doručak koji ste čekali, prepun je proteina i vlakana.


1 4
Foto: Mitch Mandel and Thomas MacDonald

Čuli ste to ranije, ali istina je: doručak je najvažniji obrok u danu, jer vam daje gorivo i energiju da uspješno prebrodite ostatak dana.

Međutim, češće postoji velika razlika između onoga za čim žudimo ujutro i onoga što će nam pružiti potrebne nutrijente koji su nam najpotrebniji. Pa ipak… ima li išta više zadovoljavajuće od dobrog sendviča za doručak? Mislimo da nema, prenosi eatthis.com.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nažalost, većina lanaca brze hrane i zalogajnica ne bira uspješno tako dobitnu kombinaciju sastojaka, a sendvič za doručak može postati bespotrebno kalorijski i nimalo ne podiže energiju. Ali u ovom receptu sastojci se biraju s više pažnje.

Ishrana: 325 kalorija, 16 g masti (6 g zasićenih), 860 mg natrijuma.

Sastojci za četiri porcije

  • 1⁄2 kašike putera
  • nemasno  suho meso (ili pureće suho meso), narezanih na trakice
  • 6 jaja
  • 2 kašike mlijeka
  • so i crni biber po ukusu
  • 4 kriške nemasnog švicarskogsira
  • 4 engleska muffina od integralnog brašna, lagano tostirana

Priprema

Otopite puter u velikoj neljepljivoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte suho meso i pecite 2 do 3 minute. Smanjite vatru na nisko. Pomiješajte jaja sa mlijekom i nekoliko prstohvata soli i bibera. Lagano umutite, pa dodajte u šerpu.

Drvenom kašikom neprestano miješajte jaja, stružući ih odozdo dok se stvrdnu, jer će se nastaviti kuhati kada se uklone sa ploče za kuhanje.

Stavite krišku “švicarca” na dno svakog engleskog muffina. Podijelite umućena jaja na mafine, prelijte vrhovima mafina i poslužite.