Studentski recepti: Rolovana pizza koja će vas oduševiti

Rolana pizza sigurno će vas oduševiti i bit će vaše novo omiljeno jelo.


rolovana pizza

“Stromboli” je većini poznat kao talijanski otok s aktivnim vulkanom, ali iza tog naziva skriva se još jedan naziv, približniji našem govornom području – rolovana pizza.

Legenda kaže da je nastala u američkim restoranima talijanskih migranata koji joj ime ipak nisu dali po otoku, nego po filmu Roberta Rossellinija „Stromboli“ iz 1950. godine.

Ova pizza kombinira sir sa suhom salamom ili kobasicom po želji, a rezultat je slasno jelo koje ćete možda zavoljeti i više od prave pizze, piše zadovoljna.hr.

Sastojci:

  • tijesto za pizzu
  • 2 dcl pasiranog paradajza
  • 30 dg mozarelle narezane na tanke kriške
  • 15 dg ribanog sira gouda
  • 20 dg šunke po izboru (u „listovima“
  •  10 dg suhe salame po izboru
  •  1 mala kašika sušenog origana
  • malo suhog bosiljka (ili svježeg, sitno narezanog)
  • 1 malo jaje i 2 kašike mlijeka za premazivanje

Priprema

1. Uz paradajz dodajte origano i bosiljak, po želji dodajte i druge začine koje volite te sve promiješajte.

2. Razvaljajte tijesto za pizzu pa ga premažite smjesom. Pripazite na to da tijesto ne premažete i ne punite skroz do rubova, rubove ostavite prazne kako biste lakše mogli zarolati tijesto na kraju. Zatim po tijestu posipajte pola ribane goude pa ravnomjerno rasporedite šunku. Na šunku rasporedite pola mozarelle, a nakon nje posložite suhu salamu. Završite slaganje slojeva s ostatkom mozarelle i goude.

3. Čvrsto zarolajte tijesto, a prazne rubove dobro stisnite prstima i malo podvijte.

4. Zagrijte rernu na 200 Celzijevih steni. Razmutite jaje, dodajte mu mlijeko pa dobro promiješajte i premažite rolanu pizzu. Pecite oko 20 minuta, sve dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju.