Idealan primjer studentskog recepta je onaj za koji ne treba mnogo sastojaka. Dodatni bonus je i da se brzo priprema. Za recept, koji vam predstavljamo danas, potrebno je samo pet sastojka, a spreman je za samo 15 minuta.
Sastojci
- Špagete
- Vrhnje ili pavlaka
- Bijeli luk
- Sir
- Sol i biber
Način pripreme
- Veliku šerpu napola napunite vodom, posolite i sačekajte da voda prokuha. Dodajte tjesteninu i kuhajte 10-12 minuta, ili prema uputama na pakiranju, dok ne omekša, povremeno miješajući.
- Neposredno prije nego što je tjestenina gotova, u drugu manju šerpu dodajte vrhnje, zatim dodajte češnjak i lagano kuhajte uz stalno miješanje, sve dok ne počne lagano da vri. Dodajte oko 100 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina i naribani sir i miješajte dok se sir ne otopi. Začinite solju i biberom.
- Ocijedite tjesteninu u cjedilu, a zatim je vratite u tavu u kojoj se kuhao sos. Dodajte umak i dobro promiješajte. Poslužite preliveno dodatnim sirom.