Studentski recepti: Punjeni uštipci koji će vas vratiti u djetinstvo

Kada se zaželimo djetinjstva, prvo što ćemo uraditi jeste da ćemo spremiti neko jelo, koje nas vraća godinama unazad.
Jedno od takvih jela jesu uštipci, pa vam donosimo tradicionalni recept za uštipke punjenje krompirom.
Sastojci:
- 4 krompira
- 1 jaje
- 200 ml vode u kojoj se kuhao krompir
- 1 kašičica šećera
- 8 g suhog kvasca
- 550 g brašna
- 1 kašičica soli
Za punjenje:
- 6 jaja
- 50 g mladog luka
- 40 g maslaca
Priprema:
1. Krompir skuhajte, pa ga izgnječite. Dodajte jaje, vodu u kojoj se kuhao krompir i dobro sjedinite. Zatim dodajte šećer i suhi kvasac, promiješajte, pa postepeno sipajte prosijano brašno i so.
2. Umijesite meko tijesto, stavite ga u nauljenu posudu i poklopite. Ostavite da odstoji sat vremena, piše Hayat.
3. U međuvremenu isijecite mladi luk i jaja koja ste prethodno skuhali. Pomiješajte, začinite i dodajte istopljeni puter.
4. Na pobrašnjenoj površini podijelite tijesto na dva jednaka dijela, a zatim i svaki dio na osam dijelova i oblikujte loptice.
5. Svaku lopticu razvucite i sipajte kašiku punjenja, pa zatvorite spajajući vrhove tijesta i opet oblikujte lopticu.
6. Pržite u vrelom ulju i vadite na ubrus da se ocijede.
STUDOMAT.BA