Jedno od takvih jela jesu uštipci, pa vam donosimo tradicionalni recept za uštipke punjenje krompirom.
Sastojci:
- 4 krompira
- 1 jaje
- 200 ml vode u kojoj se kuhao krompir
- 1 kašičica šećera
- 8 g suhog kvasca
- 550 g brašna
- 1 kašičica soli
Za punjenje:
- 6 jaja
- 50 g mladog luka
- 40 g maslaca
Priprema:
1. Krompir skuhajte, pa ga izgnječite. Dodajte jaje, vodu u kojoj se kuhao krompir i dobro sjedinite. Zatim dodajte šećer i suhi kvasac, promiješajte, pa postepeno sipajte prosijano brašno i so.
2. Umijesite meko tijesto, stavite ga u nauljenu posudu i poklopite. Ostavite da odstoji sat vremena, piše Hayat.
3. U međuvremenu isijecite mladi luk i jaja koja ste prethodno skuhali. Pomiješajte, začinite i dodajte istopljeni puter.
4. Na pobrašnjenoj površini podijelite tijesto na dva jednaka dijela, a zatim i svaki dio na osam dijelova i oblikujte loptice.
5. Svaku lopticu razvucite i sipajte kašiku punjenja, pa zatvorite spajajući vrhove tijesta i opet oblikujte lopticu.
6. Pržite u vrelom ulju i vadite na ubrus da se ocijede.