Studentski recepti: Punjeni uštipci koji će vas vratiti u djetinstvo

Kada se zaželimo djetinjstva, prvo što ćemo uraditi jeste da ćemo spremiti neko jelo, koje nas vraća godinama unazad.


fritters and berries
Foto: Envato

Jedno od takvih jela jesu uštipci, pa vam donosimo tradicionalni recept za uštipke punjenje krompirom.

Sastojci:

  • 4 krompira
  • 1 jaje
  • 200 ml vode u kojoj se kuhao krompir
  • 1 kašičica šećera
  • 8 g suhog kvasca
  • 550 g brašna
  • 1 kašičica soli

Za punjenje:

  • 6 jaja
  • 50 g mladog luka
  • 40 g maslaca

Priprema:

1. Krompir skuhajte, pa ga izgnječite. Dodajte jaje, vodu u kojoj se kuhao krompir i dobro sjedinite. Zatim dodajte šećer i suhi kvasac, promiješajte, pa postepeno sipajte prosijano brašno i so.

2. Umijesite meko tijesto, stavite ga u nauljenu posudu i poklopite. Ostavite da odstoji sat vremena, piše Hayat.

3. U međuvremenu isijecite mladi luk i jaja koja ste prethodno skuhali. Pomiješajte, začinite i dodajte istopljeni puter.

4. Na pobrašnjenoj površini podijelite tijesto na dva jednaka dijela, a zatim i svaki dio na osam dijelova i oblikujte loptice.

5. Svaku lopticu razvucite i sipajte kašiku punjenja, pa zatvorite spajajući vrhove tijesta i opet oblikujte lopticu.

6. Pržite u vrelom ulju i vadite na ubrus da se ocijede.