Napravite toplu čokoladu koja će vam olakšati učenje u ovim hladnim, zimskim danima.

Tokom zimskih dana i večeri, ponekad se samo poželimo ušuškati u dekicu sa šoljom nekog toplog napitka te uživati uz dobru seriju ili film.

Hladne večeri možete sebi dodatno uljepšati s malo vruće čokolade, ali umjesto klasične verzije isprobajte ovu zimsku, “začinjenu”, s dodatkom ruma i cimeta.

Ukoliko ne volite ukus cimeta ili ruma, možete izostaviti ove sastojke. Ova topla čokolada može vas oraspoložiti tokom učenja i pripremanja ispita za januraski rok.

Potrebno vam je:

  • 1,5 l mlijeka
  • 25 dag nasjeckane tamne čokolade
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 kašičica cimeta u prahu
  • 5 kašika ruma
  • šlag

Priprema:

U veću posudu stavite mlijeko, vrhnje, rum i cimet. Zagrijte do vrenja na srednje jakoj vatri. Kada sve zavrije, maknite s vatre i odmah ubacite čokoladu.
Dobro miješajte pjenjačom dok se čokolada ne otopi i sjedini s tekućinom. Ulijte u šoljice i odmah poslužite.

Vruću čokoladu po želji možete ukrasiti šlagom, sljezovim kolačićima ili nekim drugih dodatkom, piše Zadovoljna.hr.