Hrskave jabuke mogu biti najbolje u kategoriji jesenjih deserta. Slatke i nježne jabuke prelivene hrskavom kombinacijom zobi, brašna, smeđeg šećera i maslaca. Topao i blago začinjen, ovaj desert je savršen za hladnije dane. Ovaj jesenji desert možete poslužiti topao ili na sobnoj temperaturi, a možete mu dodati i kuglu sladoleda od vanilije.
Sastojci:
- 3/4 šolje običnog brašna
- 3/4 šolje smeđeg šećera
- 1/8 čajne kašičice soli
- 113g maslaca
- 3/4 šolje kuhanih ili valjanih zobenih pahuljica
Za fil:
- 5-6 velikih jabuka
- 1 supena kašika limunovog soka
- 1/3 šolje smeđeg šećera
- 1/2 čajne kašičice cimeta
Priprema:
Zagrijte rernu na 175 stepeni. Premaži maslacom posudu za pečenje od 2L. Pomiješajte brašno, 3/4 šolje smeđeg šećera, so i maslac u posudi za miješanje ili posudi za kuhanje. Miješajte smjesu dok se ne sjedini. Dodajte zobene pahuljice i promiješajte da se temeljno sjedini. Stavite na stranu. Jabuke ogulite i narežite na ploške, prenosi ultra.ba.
Po želji, nasjeckajte nekoliko jabuka sitnije za različitu teksturu. Dodajte kriške jabuke u zdjelu s limunovim sokom i povremeno ih miješajte kako jabuke ne bi postale smeđe. Dodajte 1/3 šolje smeđeg šećera i cimeta u mješavinu jabuka i limunovog soka i promiješajte. Smjesu od jabuka premjestite u pripremljenu posudu za pečenje.
Ravnomjerno prekrijte smjesu od jabuka hrskavom smjesom. Pecite 40 do 50 minuta ili dok jabuke ne omekšaju i gornji dio ne porumeni i postane hrskav. Sačekajte da se malo ohladi i uživajte u pravom jesenjem desertu.