Studentski recepti: Najbrži i najukusniji uštipci

Postoji li osoba koja ne voli uštipke?


banana fritters
Foto: Envato

Ovi ukusni zalogaji izvrsni su u svojoj slanoj ili slatkoj varijanti, mogu se kombinirati s kajmakom, suhim mesom, sirom ili nekim slatkim namazima.

Mogu se jesti i sami, bez ičega. Varijanti je mnogo, baš koliko i različitih definicija u čemu se sastoji razlika između uštipaka ili peksimeta.

Recept za brze uštipke/peksimete

  • 1/2 kg brašna u koje umiješate 1 prašak za pecivo
  • kašičica soli (ili manje ukoliko idete na slatku varijantu)
  • 2 jajeta
  • 2 dl jogurta ili kiselog vrhnja
  • malo ulja u tijesto,
  • ulje za prženje

Priprema

  1. Umutiti tijesto od svih sastojaka.
  2. Najbolje je prosijati brašno i prašak za pecivo zajedno. Kad zamutite tijesto, stavite ga par minuta u frižider – lakše ćete ga razvaljati, prenosi Radio Sarajevo.
  3. Staviti malo brašna na radnu površinu, razvaljati tijesto i izrezati na pravougaonike ili rombove.
  4. Pržiti u dubljem vrućem ulju do zlatnožute boje.

Prijatno!