Ovi ukusni zalogaji izvrsni su u svojoj slanoj ili slatkoj varijanti, mogu se kombinirati s kajmakom, suhim mesom, sirom ili nekim slatkim namazima.
Mogu se jesti i sami, bez ičega. Varijanti je mnogo, baš koliko i različitih definicija u čemu se sastoji razlika između uštipaka ili peksimeta.
Recept za brze uštipke/peksimete
- 1/2 kg brašna u koje umiješate 1 prašak za pecivo
- kašičica soli (ili manje ukoliko idete na slatku varijantu)
- 2 jajeta
- 2 dl jogurta ili kiselog vrhnja
- malo ulja u tijesto,
- ulje za prženje
Priprema
- Umutiti tijesto od svih sastojaka.
- Najbolje je prosijati brašno i prašak za pecivo zajedno. Kad zamutite tijesto, stavite ga par minuta u frižider – lakše ćete ga razvaljati, prenosi Radio Sarajevo.
- Staviti malo brašna na radnu površinu, razvaljati tijesto i izrezati na pravougaonike ili rombove.
- Pržiti u dubljem vrućem ulju do zlatnožute boje.
Prijatno!