Sastojci za biskvit:
- 1 jaje
- 25 g šećera
- 25 g brašna
- 1 mala kašika praška za pecivo
- 30 g otopljenog maslaca
- 30 g čokolade
- jagode
Sastojci za ganache:
- 320 ml stalkog vrhnja
- 200 g čokolade za kuhanje
- 180 ml slatkog vrhnja
- 3 velike kašike Nutella namaza
Za dekoraciju:
- Nekoliko jagoda i listići badema
- Priprema za biskvit:
Prvo umutite jedno bjelance u snijeg pa dodati jedno žumance i 25 g šećera. Izmiksati pa dodati 25 g brašna i jednu malu kašiku praška za pecivo. Otopiti 30 g maslaca sa 30 g čokolade pa dodati u smjesu. Izmiksati pa izliti u pravougaoni kalup obložen papirom za pečenje (dimenzije otprilike 29 cm x 9 cm). Peći na 180 °C dvadesetak minuta. Ohladiti i odvojiti od papira. Kalup obložiti folijom pa vratiti biskvit. Poredati cijele jagode na biskvit. U međuvremenu napraviti ganache, piše bonjour.ba.
Priprema za ganache:
Zagrijati 320 ml slatkog vrhnja pa dodati 200 g čokolade za kuhanje. Ostaviti jednu minutu pa miješati dok se ne otopi i sjedini sve skupa. Preliti preko jagoda. Umutiti 180 ml slatkog vrhnja pa dodati tri velike kašike Nutella namaza. Premazati preko ohlađenog ganacha, pa dekorisati jagodama i listićima badema. Ostaviti u frižideru na 2-3 sata i to je to. Savršeno čokoladan i osvježavajući kolač je spreman.
Prijatno!