Studentski recepti: Kolač od čokolade i jagoda

Počela je sezona jagoda, a to znači samo jedno – vrijeme je za recept u kojem će svi uživati.


chocolate cake
Ilustracija: Envato

Sastojci za biskvit:

  • 1 jaje
  • 25 g šećera
  • 25 g brašna
  • 1 mala kašika praška za pecivo
  • 30 g otopljenog maslaca
  • 30 g čokolade
  • jagode

Sastojci za ganache:

  • 320 ml stalkog vrhnja
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 180 ml slatkog vrhnja
  • 3 velike kašike Nutella namaza

Za dekoraciju:

  • Nekoliko jagoda i listići badema
  • Priprema za biskvit:

Prvo umutite jedno bjelance u snijeg pa dodati jedno žumance i 25 g šećera. Izmiksati pa dodati 25 g brašna i jednu malu kašiku praška za pecivo. Otopiti 30 g maslaca sa 30 g čokolade pa dodati u smjesu. Izmiksati pa izliti u pravougaoni kalup obložen papirom za pečenje (dimenzije otprilike 29 cm x 9 cm). Peći na 180 °C dvadesetak minuta. Ohladiti i odvojiti od papira. Kalup obložiti folijom pa vratiti biskvit. Poredati cijele jagode na biskvit. U međuvremenu napraviti ganache, piše bonjour.ba.

Priprema za ganache:

Zagrijati 320 ml slatkog vrhnja pa dodati 200 g čokolade za kuhanje. Ostaviti jednu minutu pa miješati dok se ne otopi i sjedini sve skupa. Preliti preko jagoda. Umutiti 180 ml slatkog vrhnja pa dodati tri velike kašike Nutella namaza. Premazati preko ohlađenog ganacha, pa dekorisati jagodama i listićima badema. Ostaviti u frižideru na 2-3 sata i to je to. Savršeno čokoladan i osvježavajući kolač je spreman.

Prijatno!