Studentski recepti: Jesenji tiramisu stvoren za uživanje uz kafu

Uživajte u kafi s prijateljima uz ovaj predivni tiramisu.


tiramisu

Iskoristite do kraja sezonu kestena i isprobajte kako je fin kao dodatak jednom od najdražih kremastih deserata.

Naravno, u pitanju je tiramisu koji uz pomoć kestena postaje još ukusniji.

Sastojci za tiramisu:

  • 100 grama šećera u prahu
  • 3 dcl slatkog vrhnja
  • 200 grama kesten-pirea
  • 400 grama mascarponea
  • 2 dcl jake crne kave
  • 5 velikih kašika amaretta
  • piškote
  • kakao

Priprema

1. Kesten-pire stavite u blender, dodajte mu 1 dcl slatkog vrhnja i blendajte kratko dok ne dobijete glatku homogenu smjesu. Možete koristiti i štapni mikser ako nemate blender, prenosi zadovoljna.hr.

2. Od preostalih 2 dcl slatkog vrhnja istucite šlag. U mascarpone dodajte šećer u prahu i miksajte dok se sastojci ne povežu. Zatim dodajte kesten i promiksajte. Na kraju dodajte šlag i ručno ga špatulom, kuhačom ili kašikom povežite s kremom.

3. U tanjiru ili zdjelici pomiješajte kafu i amaretto. Pripremite čaše u kojima ćete servirati tiramisu. Uzmite dvije piškote, namočite ih kratko u mješavinu kafe i amaretta, rastrgajte i stavite na dno čaše. Dodajte veliku kašiku kreme, zatim opet stavite red piškota pa kašiku kreme i na kraju sve posipajte kakaom. Punite čašice dok ne potrošite kremu.

Savjet

  • umjesto amaretta možete korisititi rum
  • ako vam serviranje u čašicama nije praktično slažite slojeve u jednu posudu po želji.