Želite li isprobati ekspresnu “light” verziju popularne slastice, napravite dijetalni čokoladni kolač, prenosi Zadovoljna.hr.
Sastojci za čokoladni kolač:
1. skupina satojaka:
- 3/4 šolje brašna
- 1 šolja šećera (bolje smeđeg ili kokosovog)
- 2 pune velike kašike kakaa u prahu (gorkog)
- 1 mala kašika soli
- 1 mala kašika prašak za peciva
- 3/4 male kašike sode bikarbone
2. skupina sastojaka:
- 1 veliko jaje
- 1/2 šolje mlijeka
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 1/2 šolje vode
Priprema čokoladnog kolača:
1. Uzmite jednu šolju veličine po želji i neka vam ona bude mjerica za sve sastojke, osim za one koji se mjere u kašikama. U zdjelu za miksanje stavite prvu skupinu sastojaka (brašno, šećer, kakao, sol, prašak za peciva i sodu bikarbonu).
2. U posebnoj posudi izmiješajte sastojke iz druge skupine, dodajte ih prvima te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.
3. Zagrijte pola šolje vode i kada zakuha dodajte je u smjesu te sve dobro izmiješajte.
4. Zagrijte rernu na 180 stepeni, smjesu izlijte u kalup te pecite oko 30 do 40 minuta,
Kolač narežite na 12 kriški kada se ohladi i poslužite. Svaka kriška ima oko 200 kalorija pa tako možete lakše kontolisati unos kalorija.