Studentski recepti: Brzi čokoladni kolač

Spoj čokolade i torte mnogima je omiljeni desert, no ovakva slastica često je vrlo teška, zasitna i prepuna šećera i praznih kalorija.


chocolate cake
Foto: Evnato

Želite li isprobati ekspresnu “light” verziju popularne slastice, napravite dijetalni čokoladni kolač, prenosi Zadovoljna.hr.

Sastojci za čokoladni kolač:

1. skupina satojaka:

  • 3/4 šolje brašna
  • 1 šolja šećera (bolje smeđeg ili kokosovog)
  • 2 pune velike kašike kakaa u prahu (gorkog)
  • 1 mala kašika soli
  • 1 mala kašika prašak za peciva
  • 3/4 male kašike sode bikarbone

2. skupina sastojaka:

  • 1 veliko jaje
  • 1/2 šolje mlijeka
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šolje vode

Priprema čokoladnog kolača:

1. Uzmite jednu šolju veličine po želji i neka vam ona bude mjerica za sve sastojke, osim za one koji se mjere u kašikama. U zdjelu za miksanje stavite prvu skupinu sastojaka (brašno, šećer, kakao, sol, prašak za peciva i sodu bikarbonu).

2. U posebnoj posudi izmiješajte sastojke iz druge skupine, dodajte ih prvima te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu.

3. Zagrijte pola šolje vode i kada zakuha dodajte je u smjesu te sve dobro izmiješajte.

4. Zagrijte rernu na 180 stepeni, smjesu izlijte u kalup te pecite oko 30 do 40 minuta,

Kolač narežite na 12 kriški kada se ohladi i poslužite. Svaka kriška ima oko 200 kalorija pa tako možete lakše kontolisati unos kalorija.