Studentski recepti: Brza i jednostavna pizza za doručak

Ne morate se držati toga da uzmete krišku samo za večeru – upoznajte ekvivalent doručka!


pizza time
Foto: Envato

Tokom godina istraživanja restorana, vidjeli smo sve vrste pizza koje se mogu zamisliti – meksičke pice, tajlandske pizze s piletinom, desertne pice – ali, što je šokantno, bez pizze za doručak. Zadivljujuće, s obzirom na to koliko lako i ukusno može biti.

Počnite sa vrhunskim hljebom za doručak – engleskim muffinom od cijelog zrna pšenice sa gustim vlaknima – kao osnovom i salsom kao sosom, a zatim dodajte jaja, šunku i sir za ukus, supstancu i obilje proteina.

Svaki dan je bolji od sendviča za doručak od 800 kalorija, a svima koje poznajete možete reći da ste doručkovali pizzu.

Recept:

  • 1⁄2 kašike putera
  • 6 jaja
  • sol i crni biber po ukusu
  • 100 grama šunke, narezane na tanke trakice
  • 4 engleska muffina od cjelovitog zrna pšenice ili više zrna, podijeljena i lagano tostirana
  • 1 šolja pripremljene salse
  • 1 šolja isjeckanog nemasnog Jack ili Cheddar sira

Priprema:

  1. Zagrijte rernu.
  2. Zagrijte puter u velikoj neljepljivoj tavi.
  3. Kada se puter potpuno otopi, jaja začinite solju i biberom, pa dodajte u tavu zajedno sa trakama šunke.
  4. Kuhajte drvenom kašikom ili gumenom lopaticom da nastavite da miješate jaja dok se stvrdnu.
  5. Skinite posudu sa vatre oko 30 sekundi pre nego što su jaja u potpunosti gotova (nastaviće da se peku u tiganju i u rerni).
  6. Svaku polovinu engleskog muffina premažite dobrom kašikom salse.
  7. Podijelite jaja na engleske muffine, a zatim prelijte sirom.
  8. Stavite sve engleske mafine na lim za pečenje i pecite dok se sir potpuno ne otopi i porumeni oko ivica.