Studentski recepti: Palačinke s čokoladom i jagodama

Palačinke, čokolada i jagode vjerovatno su omiljene poslastice većini ljudi. Ovaj zasitan desert će poslije laganog glavnog jela oduševiti sve ljubitelje slatkoga.


gluten free chocolate pancakes 2

Sastojci:

za tijesto:

  • 150 g glatkog brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 2 kašičice mineralne vode
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jaja
  • 2 kašika maslaca
  • 1 kašika kakaa
  • 8 kašičica rastopljenog maslaca za prženje

za preljev:

  • 100 g svježeg sira s vrhnjem
  • 200 g slatka od oraha i lješnjaka
  • jagode

za preljev od čokolade:

  • 50 g gorke čokolade
  • 100 g slatkog vrhnja
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika kakaa

palacinke
Priprema:

Brašno, mlijeko, mineralnu vodu, sol, šećer i jaja ručnim mikserom izmiješati u tekuće tijesto. Maslac zagrijati te na njemu izmiješati kakao. Ostaviti da miruje do daljnje obrade.

Svježi sir staviti u veću posudu, dodati kremu od oraha i nugata, dobro izmiješati i staviti na hladno mjesto. Čokoladu razlomiti, staviti u lončić s vrhnjem, dodati šećer i kakao te uz stalno miješanje zagrijavati da se čokolada sasvim rastopi. Zatim ostaviti da se malo ohladi.

U teflonskoj tavi za svaku palačinku zagrijati 1 kašiku maslaca i uliti kutlaču tijesta. Tavu naginjati na sve strane da se tijesto ravnomjerno razlije po dnu. Sloj ne smije biti debeo, piše x-ica.com.

Svaku palačinku pržiti 2-3 minute i jednom okrenuti. Zatim je napuniti slatkim od oraha i lješnjaka, svinuti i servirati na tanjir. Svaku palačinku preliti preljevom od čokolade.
U palačinke možete dodati sitno narezane jagode.Palačinke su gotove, a vi uživajte.