Sastojci:
za tijesto:
- 150 g glatkog brašna
- 250 ml mlijeka
- 2 kašičice mineralne vode
- prstohvat soli
- 1 kašičica šećera
- 2 jaja
- 2 kašika maslaca
- 1 kašika kakaa
- 8 kašičica rastopljenog maslaca za prženje
za preljev:
- 100 g svježeg sira s vrhnjem
- 200 g slatka od oraha i lješnjaka
- jagode
za preljev od čokolade:
- 50 g gorke čokolade
- 100 g slatkog vrhnja
- 2 kašike šećera
- 1 kašika kakaa
Priprema:
Brašno, mlijeko, mineralnu vodu, sol, šećer i jaja ručnim mikserom izmiješati u tekuće tijesto. Maslac zagrijati te na njemu izmiješati kakao. Ostaviti da miruje do daljnje obrade.
Svježi sir staviti u veću posudu, dodati kremu od oraha i nugata, dobro izmiješati i staviti na hladno mjesto. Čokoladu razlomiti, staviti u lončić s vrhnjem, dodati šećer i kakao te uz stalno miješanje zagrijavati da se čokolada sasvim rastopi. Zatim ostaviti da se malo ohladi.
U teflonskoj tavi za svaku palačinku zagrijati 1 kašiku maslaca i uliti kutlaču tijesta. Tavu naginjati na sve strane da se tijesto ravnomjerno razlije po dnu. Sloj ne smije biti debeo, piše x-ica.com.
Svaku palačinku pržiti 2-3 minute i jednom okrenuti. Zatim je napuniti slatkim od oraha i lješnjaka, svinuti i servirati na tanjir. Svaku palačinku preliti preljevom od čokolade.
U palačinke možete dodati sitno narezane jagode.Palačinke su gotove, a vi uživajte.