Studentski domovi Nedžarići i Bjelave: Od iduće godine veća cijena smještaja

Sve je izvjesnije da će cijena smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima u Kantonu Sarajevo od početka naredne godine biti povećana za 45 KM.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sve je izvjesnije da će cijena smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima u Kantonu Sarajevo od početka naredne godine biti povećana za 45 KM.

Na nedavno održanom sastanku predstavnika kantona-učesnika u subvencioniranju, JU Studentski centar Sarajevo, premijera FBiH i v. d. premijera KS-a u ostavci svi su se složili da do poskupljenja mora doći s obzirom na stanje na tržištu, prenosi “Oslobođenje”.

Kraj godine

– Sastanak smo održali dva dana poslije izbora i na njega su se odazvali skoro svi kantoni. Prezentirali smo kakvo je stanje u studentskom centru i svi su se složili da do korekcije cijene mora doći, da je to realno za očekivati zbog povećanja cijena hrane i energenata. S obzirom na to da je kraj budžetske godine dogovorili smo da kantoni u budžetima za narednu godinu planiraju novac za ovu namjenu. Ovo povećanje od 45 KM, kantoni bi subvencionirali 30 KM, a ostatak bi išao na teret studenata. To znači da će sa ovim povećanjem kantoni morati odvajati 219 KM po studentu. Do kraja novembra trebali bi biti urađeni prijedlozi budžeta i tada ćemo sve vidjeti. Nakon toga bi odluka o korekciji cijena išla na usvajanje na Vladu KS-a, a od početka iduće godine bi se počela primjenjivati, istakao je Emir Kadrić, direktor Studentskog centra Sarajevo.

Bez obzira na to što će novi cjenovnik početi važiti od 2015. godine, Studentski centar će se, prema Kadrićevim riječima, ova dva mjeseca do kraja ove godine nekako snaći da prebrodi krizu.

– Iako je sve skupo, a naše se cijene nisu mijenjale godinama, nekako ćemo uspjeti završiti ovu godinu. U pomoć nam možda sa nekim interventnim sredstvima pritekne i Kanton Sarajevo, rekao je Kadrić.

(oslobodjenje.ba)