Sastojci:
- Suncokretovo ili maslinovo ulje
- 250 grama isjeckanih gljiva
- Bolonjez sos (1 pakovanje)
- 1 srednja mrkva (oguljena, bez krajeva)
- Dva pakovanja bijelog sosa
- 100 grama izrendanog edamera
- Osušeni listovi za lazanje
Priprema:
- Prethodnog zagrijati pećnicu na 200°C. Zagrijte ulje na tavi i na njemu pržite gljive uz povremeno miješanje dok ne omekšaju i dok tekućina ne počne da isparava(oko 5 minuta). Dodajte vrhnje za bolonjez sos i izrendanu mrkvu do pojave mjehurića. Postaviti sa strane.
- U drugoj tavi napraviti bijeli sos. Kada je spremno, politi ga na polovinu sira.
- Trećinu bolonjez sosa stavite u veliku vatrostalnu posudu, a preko toga dodajte tri lista za lazanje. Preko toga onda dodajte još jednu kašiku bolonjeza i trećinu bijelog sosa. Ponoviti postupak tri puta.
- Kada ste završili, na zadnji sloj stavite ostatak izrendanog sira.
- Peći 40-45 minuta dok vrh ne požuti ili počne da bubri.
(Faruk Šehić / STUDOMAT.ba)