Studentske finansije: Kako smanjiti troškove i uštedjeti novac?

Ako živite sami i tražite način kako smanjiti troškove i količinu hrane koju bacate, isprobajte ovih šest savjeta.


happy woman grocery shopping at the supermarket
Ilustracija: Envato

Kupovina namirnica za jednog može izgledati manje zastrašujuće kada shvatite kako pravilno kupovati namirnice koje možete pripremiti u više različitih obroka te mogu potrajati neko vrijeme.

Kupujte hranu koju najviše jedete

Uvijek prvo kupite hranu koju najviše volite jesti. Umjesto da napišete sve namirnice koje vam trebaju, napravite prioritete i napišite popis namirnica koje najčešće jedete, koje možete ubaciti u najviše jela i na koje ste spremni malo više potrošiti, prenosi hayat.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Često se ljudi koji sami žive odlučuju na polugotovu hranu koja se brzo pripremi, ali to dugoročno nije dobro jer takva hrana je puno kalorija i umjetnih sladila i začina, te nema potrebne količina vlakana i proteina.

Smrznuta hrana uvijek je dobar izbor

Ako mislite da postoji šansa da će vam se svježe voće i povrće pokvariti, kupite smrznutu varijantu. Mješavina šumskog voća, grašak, mrkva, buranija ili nešto drugo može se kupiti smrznuto te se malo po malo koristiti, primjera radi, prilikom pripreme jutarnjih smoothieja.

Najbolja hrana je ona kojoj je sad sezona

Voće i povrće koje upravo dozrijevaju imaju najbolju cijenu, a ako imate malo iskustva u pripremi pekmeza i raznog ukiseljenog povrća, ovo može biti idealno vrijeme da za manje novaca sebi napravite malu zalihu finih namaza i ukiseljenog povrća te napunite ostavu (ormarić ili policu) piše portal Bustle.

Kupujte na veliko i čuvajte

To što kupujete hranu za jednu osobu ne znači da ne možete kupiti veću količinu ako ste naišli na dobru cijenu. Dio možete pripremiti odmah, a dio se može pozdijeliti na porcije.

Planirajte obroke

Organizirajte se! Unaprijed planirajte obroke, a prema njima i pravite popise za kupovinu. Na ovaj način ćete imati sve što vam treba za obroke koje sebi želite pripremiti, izgubite ćete minimalno vremena u trgovini (pogotovo ako se držite samo popisa) i nećete potrošiti više od planiranog.

Konzerve

Bilo da je u pitanju grašak ili gotov umak za tjesteninu, konzervirana hrana jeftinija je od istih namirnica pakiranih na drugačiji način. Uz to, imaju najduži rok trajanja.

Možda će vam trebati neko vrijeme da se naviknete na ovaj način kupovine ili na činjenicu da trebate unaprijed praviti raspored obroka, ali jednom kada vam to postane navika, organizam i novčanik će vam biti zahvalni.