Studentima u ovom bh. gradu i ove godine po 500 KM

Studenti će od grada i ove godine dobiti novčanu potporu u visini od 500 KM.


novac indeks
Foto: Ilustracija

Svi redovni studenti starijih godina s područja Grada Ljubuškog i ove godine dobit će od Grada jednokratnu novčanu potporu u visini od 500 KM, piše Večernji list BiH.

Finansijaka podrška

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici su podržali odluku o dodjeli jednokratnih financijskih potpora studentima viših godina Grada Ljubuškog za akademsku 2023/24. godinu koju je predložio gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

– Odlukom o dodjeli jednokratnih financijskih potpora studentima Grada Ljubuškog propisuje se visina, uvjeti i postupak dodjele jednokratnih financijskih potpora redovitim studentima državnih sveučilišta s područja Grada Ljubuškog koji nisu ponavljali ni jednu godinu studija – stoji u dokumentu odluke. Nadalje se navodi kako su sredstva za potpore osigurana u proračunu Grada Ljubuškog te će se dodijeliti svim studentima koji ostvaruju pravo na potporu u visini od 500 KM. Kao i ranijih godina, pravo na potporu imaju svi redoviti studenti državnih sveučilišta koji redovito ispunjavaju sve propisane obveze, odnosno koji nisu ponavljali ni jednu godinu studija, nisu parcijalno upisali ni jednu godinu studija te tijekom studija nisu ostvarili pravo na mirovanje obveza (osim u slučaju bolesti), a koji imaju prebivalište na području Grada Ljubuškog. Kako bi ostvarili pravo na potporu, studenti su dužni kumulativno ispunjavati sljedeće uvjete: da imaju prebivalište na području Grada Ljubuškog, da su studenti državnog sveučilišta, da imaju status redovitog studenta, da nisu studenti prve godine preddiplomskog ili integriranog studija, da nisu ponavljali ni jednu godinu studija, da nisu u statusu apsolventa diplomskog ili integriranog studija, kao i da nisu stariji od 26 godina. – Dodjela novčanih potpora izvršit će se putem javnog poziva koji objavljuje gradonačelnik sukladno ovoj odluci. Javni poziv objavljuje se na službenoj stranici Grada Ljubuškog, Radiju Ljubuški i oglasnoj ploči Gradske uprave – navedeno je u tekstu odluke o dodjeli jednokratnih financijskih potpora studentima viših godina Grada Ljubuškog za akademsku 2023./24. godinu. U obrazloženju odluke stoji kako je usmjerena na olakšavanje studentima i roditeljima studenata, prvenstveno u financijskom smislu prilikom početka akademske godine, a cilj je da se tako povisi kvaliteta obrazovanja svih studenata s područja Grada Ljubuškog. Podsjetimo, uz novčanu potporu za studente viših godina studija, Grad Ljubuški već godinama na jednak način podupire i studente prvih godina studija. – Na prošloj sjednici Gradskog vijeća imali smo odluku za potpore brucošima, sad nastavljamo s potporama studentima viših godina. U proračunu za 2023. godinu više od 300.000 maraka predvidjeli smo za potpore studentima, a više od 70.000 KM isplatili smo našim maturantima. S ovim što potpomažemo naše studente na doktorskim studijima taj iznos prelazi 400.000 KM. Nadam se da ćemo u idućim godinama moći izdvojiti još više sredstava za pomoć našim studentima, rekao je gradonačelnik Vedran Markotić.

Uređenje prostora

 – Uz navedenu odluku o dodjeli jednokratnih financijskih potpora studentima viših godina, na prošloj sjednici Gradskog vijeća Ljubuški usvojen je, među ostalim, i prijedlog odluke o osnivanju Savjeta regulacijskog plana “Duhanska stanica Ljubuški”, kojim je učinjen još jedan korak prema prenamjeni i uređenju zapuštenog prostora Duhanske stanice u središtu grada. Amir Konjhodžić, dipl. ing. arh., predsjednik je Savjeta od devet članova koji vrše stručno praćenje stanja i sudjeluju u svim fazama izrade regulacijskog plana sve do njegova usvajanja. – Potpisali smo ugovor s našom županijom i već isplatili novac. Ranije smo pokrenuli proceduru izrade regulacijskog plana, odnosno prijedloga uređenja i namjene tog prostora. Sad kad smo riješili imovinsko-pravne odnose, idemo dalje. U Savjet regulacijskog plana predloženi su magistri i inženjeri iz područja arhitekture, građevine, hortikulture, prometa, prava…, dakle svi oni koji mogu pomoći u izradi regulacijskog plana, objasnio je Markotić.

Dodao je kako će na navedenu temu u idućem razdoblju biti organizirane javne rasprave za građane te najavio da već iduće sedmice u suradnji s JP Parkovi d. o. o. počinje čišćenje ovog prostora.