Studentice osmislile recept: Da li biste probali pivo “Brucošica”?

Na sam međunarodni Dan žena studentice su svijetu i narodu predstavile svoj proizvod: craft pivo.


studentice
Foto: KTF Split

Baš nekako prigodno, na sam međunarodni Dan žena studentice iz Splita Hemijsko-tehnološkog fakulteta svijetu i narodu predstavile svoj proizvod: craft pivo.

U sklopu projekta “Osvježi svoje rokove – uz dobro pivo lakše pamtim štivo” devet poduzetnih studentica krenulo je u avanturu kuhanja piva. Studentice sa studija Prehrambene tehnologije zaslužne su za “Brucošicu”, jer upravo su tako nazvale svoj proizvod.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Lani smo se prijavile na takmičenje Studentskog zbora Univerziteta u Splitu u inovativno-tehnološkoj kategoriji, dobile sredstva i krenule s proizvodnjom, objasnila je Danica Sinovčić početke ove avanture.

Dodaje kako se projekt sastojao od nabave sirovina i proizvodnje različitih vrsta piva na uređaju “Grainfather”.

– Prva vrsta piva bila je American pale ale (APA), napravljena uz pomoć splitske pivovare Tap B, čija pomoć nam je bila neprocjenjiva u procesu učenja kako se rade recepti, kuha pivo. Mi smo znale teoriju, ali sva znanja je trebalo provesti u praksi, kaže Danica.

– Nakon proizvedenog prvog piva, sve ostalo je bilo na nama. Druge recepture smo osmislile same, a do sada smo proizvele tamnu ipu i američku svjetlu ipu.

Piva s najboljim organoleptičkim svojstvima išla su na analizu aroma na uređaj za plinsku hromatografiju/masenu spektrometriju, a potom i na analizu fizikalnih svojstava.

Eksperimentiranjem s okusima djevojke su ustanovile koje sirovine daju najbolje arome, čak su i dokazale kako pojedine sirovine sadrže biološki aktivne spojeve koje, osim senzorike, povećavaju i zdravstvenu vrijednost piva. I eto ostvarenja sna svih pivoljubaca: potencijalno pivo možemo svrstati u kategoriju funkcionalne hrane.

– Želja nam je bila promovirati naš studij Prehrambene tehnologije; osmišljavanje optimalne recepture i manipulacija s parametrima s ciljem proizvodnje craft piva inovativnih i specifičnih organoleptčkih svojstava, kazale su nam

Snimka zaslona 2022 03 09 005828
Foto: KTF Split

Studentice, objašnjavajući kako su zapravo hemijski spojevi ono što mi osjetimo u okusu kod konzumacije piva.

Također, u planu im je probati napraviti proizvod s ostacima ječma, odnosno tropa koji ostane nakon što se pivo skuha.

– Taj ječam bi se trebao baciti, no može se koristiti i kao hrana za životinje. Mi bismo ga voljele upotrijebiti na drugi način, želja nam je napraviti jestivi proizvod i prijaviti se na neka takmičenja, maštaju djevojke i dalje.

Svoje prvo predstavljanje pivo je imalo na Susretu mladih hemijskih inženjera na Fakultetu hemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, u poster sekciji.

– Imale smo najveseliji plakat koji je izazvao dosta zanimanja, no na žalost zbog korone i epidemioloških mjera nije bilo moguće organizirati degustaciju piva, no interes je bio velik, kazale su za portal Slobodna Dalmacija.