Studentice odlučile: Ovako izgleda najprivlačnije muško tijelo

Naučnici su sproveli anketu među studentima sa Univerziteta Oklahoma i australskog Univerziteta Griffith, u ranim dvadesetim godinama, da ocijene privlačnost muškaraca ocjenama od jedan do sedam.


Muscled athletic man sitting and holding on to his knee
Foto: Envato

Naučnici su zamolili studente sa državnog Univerziteta Oklahoma i australskog Univerziteta  Griffith, jednako djevojke i mladiće, u ranim dvadesetima da ocijene privlačnost muškaraca ocjenama od jedan do sedam.

Studentima su pokazali fotografije gotovo 200 muškaraca, golih do pasa. U fokusu je bilo tijelo, dok je lice bilo zamućeno filterom. Svi su muškarci pohađali Univerzitet u Kaliforniji: 60 mladića su “izvukli” iz teretane dok je preostalih 130 vježbalo tjelesni.

Man Pumping Muscles in Gym
Ilustracija: Envato

Svih 160 žena koje su sudjelovale u istraživanju preferiralo je najsnažnije i najmišićavije među njima, piše u rezultatima istraživanja objavljenjima u Sažecima objavljenih publikacija Kraljevskog društva B.

Naučnici su postavili hipotezu da su snažna tijela već tradicionalno indikator zdravlja i sposobnosti muškarca da preživi i brine za sebe. U savremenom svijetu, ovo možemo primijeniti na poslovni uspjeh i sposobnost da brine o i zaštiti porodicu.

No, autori studije napominju da se rezultatima ne bi trebalo generalizirati jer su ispitnici bili isključivo studenti, kako žene tako i muškarci. Rezultati bi mogli varirati ovisno o kulturnim razlikama i kvalitetama koje cijene žene drugačije dobi.