Studentica za vrijeme online predavanja otišla u WC, svi je gledali: Tužila profesora i fakultet jer je snimka završila na Twitteru

Nenamjerno ostavila uključenu web kameru dok je koristila WC tokom Zoom nastave.


d1e05 snipp Heights International Talk
Foto: Moj Faks

Studentica na diplomskom studiju Univerziteta Simmons koja je nenamjerno ostavila uključenu web kameru dok je koristila WC tokom Zoom nastave nije uspjela dokazati kako je fakultet s područja Bostona odgovoran za navodno naknadno objavljivanje videozapisa incidenta na Twitteru, koji je postao viralan, objavili su iz okruga Minnesota.

Ona je tužila profesora kao glavnog odgovornog koji je snimio nju na toaletu i objavio video zapis na društvenim mrežama, što je kasnije postalo i viralno te izvrgnulo studenticu javnoj sramoti, prenosi Moj Faks.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Jennifer Miles “razumljivo je ponižena” zbog brze i masovne reakcije korisnika društvenih medija na snimci koja je pregledana više od 7 miliona puta i izazvala brojne tweetove, objave na Facebooku, videozapise na YouTubeu, pa čak i skeč u popularnoj emisiji Saturday Night Live, rekao je sud.

Prema njenoj izjavi, tadašnji profesor Kyle Killian koji je predavao kolegij “Pristupi porodici” kojeg je Jeniffer slušala u februaru 2019. godine kada se incident dogodio, snimio ju je svojim mobitelom i objavio na društvenim mrežama.

Stoga je Miles tužila i profesora Killiana i Univerzitet zbog kršenja zakona o odštetnom pravu, no univerzitet se može smatrati odgovorno samo ako su navodne profesorove radnje pale u opseg njegovog zaposlenja, izjavili su iz Okružnog suda SAD-a za okrug Minnesota.

Miles nije uspjela potvrditi da je Killianovo snimanje i emitiranje video zapisa još uvijek pripadalo domeni njegovog radnog mjesta, pa je univerzitet imao pravo odbaciti optužbe, izjava je suda.

Ovo odbacivanje međutim, je bez predrasuda da otkriće preostalih potraživanja koja studentica ima protiv profesora, da lično preda dokaze protiv Killiana i time omogući dokaze da je profesor ipak djelovao u okviru svog posla, kazao je sudac Eric C. Tostrud. – Pitanje o osporenim činjenicama obično su rezervisana sve do podnošenja prijedloga za skraćenu presudu, ali to ne znači da činjenična dovoljnost tužbe nije sporna u fazi podnošenja žalbi, pojasnio je sudac.

– U suprotnom slučaju, bilo bi u suprotnosti sa saveznim pravilima i nedopustivo bi prebacilo teret pitanja o opsegu zaposlenja s Miles na fakultet, rekao je Tostrud.

Drugim riječima, sud je odbacio optužbe jer studentica nije uspjela dokazati da je profesorovo djelo univerzitet trebao sankcionisati. Njeno upućivanje na politiku povjerljivosti podataka tokom Zoom nastave, prema sucu, nije bilo dovoljno.

Također nije uspjela opisati kako je objavljivanje spornog videa njezina profesora napravljeno dok je on zapravo radio, rekao je sudac.

Sudac je odbacio i njenu alternativnu teoriju da je univerzitet pomagao profesoru i podržavao profesorove postupke. – Teoriju o takozvanoj zamjenskoj odgovornosti nije usvojio nijedan sud u Minnesoti i malo je vjerojatno da će je Vrhovni sud Minnesote prihvatiti, rekao je sud.

Njeni su navodi i za ovu teoriju bili nedostatni po toj teoriji čak i ako su bili održivi, tvrdi sudac.

Cijeli sporni video nalazi se ovdje, pa možete sami prosuditi je li profesor snimao ili ne.