Studentica stomatologije otkrila kako pogled na vaše zube može otkriti da ste trudni

Jedan pogled u usta pacijentice često može otkriti trudnoću, otkriva studentica stomatologije.


Foto: Screenshot TikTok
Foto: Screenshot TikTok

Čini se da stomatolozima nisu nužne snimke s ultrazvuka ili rezultati testova krvi kako bi znali da su njihove pacijentice u drugom stanju. Jedan pogled u usta pacijentice često može otkriti trudnoću.

Studentica četvrte godine stomatologije Sukhmani, ili @thatdentalgal_ na TikToku je objasnila da od 30% do 50% trudnica razvija “trudnički gingivitis”, što se događa kada desni postanu “upaljene, osjetljive i sklonije krvarenju”.

Prema American Pregnancy Association, trudnički gingivitis, ili jednostavno “natečene desni”, uzrokovan je hormonalnim promjenama koje pojačavaju protok krvi u desnima i sabotiraju tjelesni odgovor na bakterije. Zato se lakše nakuplja plak.

Iako je situacija uglavnom najgora u drugom tromjesečju, trudnički gingivitis se može pojaviti već u osmoj sedmici trudnoće, a to je ranije nego što neke žene dobiju termin kod ginekologa kako bi potvrdile trudnoću.

Briga o zubima tokom trudnoće je presudna. Gingivitis može dovesti do parodontitisa, bolesti desni, što je povezano s povećanim rizikom od prijevremenog porođaja.

Osobe s trudničkim gingivitisom trebale bi prati zube minimalno dva puta dnevno, posebno ako povraćaju.

Također, svim trudnicama se savjetuje da posjete zubara barem jednom tijekom tih devet mjeseci, prenosi Index.hr.

@thatdentalgal_

Did you know this? #pregnancy #gingivitis #pregnancysymptoms

♬ original sound – thatdentalgal