Studentica razbija mitove: Nije istina da se na medicini uči cijeli dan

Studentica medicine otkrila je zanimljivosti o ovom studiju.


magdalena
Foto: TikTok

Mnogi će se složiti da je medicina jedan od najtežih studija koji postoji. Budući doktori, doktorice i medicinske sestre u svojoj struci imaju ogromnu odgovornost za živote vlastitih pacijenata, a to djelimično opravdava težinu svakog medicinskog fakulteta.

No, postoje određeni mitovi, kao i stereotipi o medicinskim studijima, a najčešće potiču upravo zbog toga što je to jedan od zaista najtežih usmjerenja. Studentica medicine, Magdalena, odlučila je razotkriti neke mitove o medicinskom studiju.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tačnije, kako ona govori, voljela bi da je znala ove stvari prije no što je upisala medicinu. Sada je na šestoj godini studija, a samim time smatra kako upravo zbog iskustva može i napomenuti ove pojedinosti svima onima koji žele upisati medicinu, prenosi Mojfaks.

Biologija, hemija i fizika potpuno su drugačije. Voljela bi i da je njoj to neko naglasio prije upisa. Prva stvar koju spominje su predmeti biologija, hemija i fizika za koje govori kako se na fakultet potpuno razlikuju od gradiva tih predmeta u srednjoj školi.

@skinlosophy.com

Samo neke od stvari koje bih voljela da sam znala ❤️ #foryou #negakoze #negalica #medicina #studentmedicine #ljepota #pristici #skincare #skincarerutina #njegakozelica #akne #miteseri #skincarecro #sebacealnifilamenti #bubuljice #medstudent

♬ Hip Hop with impressive piano sound(793766) – Dusty Sky

Što znači da uopće nemaju veze jedni s drugima, pa ako nekome ne ide biologija, fizika ili hemija, to ne znači da ne mogu upisati medicinu.

Krv postane normalna

Nadalje, spominje da se svi s vremenom naviknu na stvari za koje su mislili da se neće uspjeti naviknuti, poput krvi. Rekla je da, na primjer, krv postane normalan dio svakog dana pa o tome više ni ne razmišljaš kao da si ugledao krv.

Nije istina da uče cijele dane

Spominje i da mit o tome kako studenti medicine samo uče, a samim time nemaju vremena za sebe, nije istinit.

 – Uči se puno, ali uvijek imaš vremena za sve, spomenula je u TikTok videu.

Matematika vam ne treba

Osim toga, spominje i matematiku. Tvrdi da ne moraš biti dobar u matematici ako želiš upisati medicinu.

@skinlosophy.com

Pišite sve što vas zanima 💓 #skin #skincare #njegakoze #njega #koza #nega #negakoze #pristici #akne #miteseri #prosirenepore #masnakoza #suhakoza #sebacealnifilamenti #bubuljice #skincarecro #skinlosophy

♬ Hijo De La Luna x Mecano – mr.purged

Na vlastitom primjeru objašnjava kako u šest godina studija su koristili svega nekoliko jednostavnih jednačina, tako da ti matematika nije potrebna.

Prve tri godine teorijske

Uz to, prve tri godine medicinskog studija u potpunosti se razlikuju od preostalih tri.

 – Na prve tri godine naglasak je na pretkliničkim pregledima i nema toliko prakse u bolnici jer se uče osnovni medicinski predmeti. Dok na zadnje tri godine prakse ima puno više, dodaje studentica Magdalena.

Za svaki ispit misliš da ništa ne znaš

Na kraju, svaki student medicine nakon učenja je uvjeren kako ništa ne zna. Tako je i ona, koja s velikom sumnjom izlazi na ispit, ali tvrdi da na kraju ipak sve dobro prođe.