Studentica radi kao novinarka u Kijevu: Sa fakulteta joj poručili da mora uraditi zadaću

Studentica svakodnevno na svom Twitter profilu objavljuje trenutno stanje u Ukrajinoj, a objavila je i situaciju u kojoj se našla na svom fakultetu


studentica 3
Foto: Twitter

I dok nam iz minute u minutu dolaze nove priče iz Ukrajine koja je trenutno pod invazijom ruske vojske, zadnje što bi tamošnji studenti trebali razmišljati je o pisanju zadaća i ispita.

Nekoliko hiljada studenata i dalje je u Ukrajini i samo čekaju odgovore svojih ambasada o evakuaciji. Uz njih, u Kijevu je studentica japanskog porijekla Asami Terajima, koja ne čeka evakuaciju, već radi kao novinarka na Kyiv Independentu.

Studentica svakodnevno na svom Twitter profilu objavljuje trenutno stanje u Ukrajini, a objavila je i situaciju u kojoj se našla na svom fakultetu, piše Mojfax.dnevnik.hr.

 – Trenutno sam u Kijevu, izvještavam o Ruskom ratu 24/7 za Kyiv Independent, a uz to završavam svoje studije na sveučilištu u Americi. Uprkos tome što imam čiste desetke, moj univerzitet je odbilo produžtii mi rok (za predaju zadataka), kazavši da bi to bilo ‘protiv univerzitetskog protokola’, napisala je na svom Twitter profilu.

Asami dalje nastavlja da je kontaktirala prodekane i profesore koji su joj hladno kazali da je mogla odustati od pohađanja predmeta kada ih je upitala što će se s njom dogoditi kao studenticom ako Rusija uistinu napadne Kijev, što se i dogodilo.

 – Jako je nerazumno da moj fakultet traži od mene da napravim zadaću kada je ovdje rat velikih razmjera i borbe se vode po cijelom gradu, napisala je uz označavanje Twitter profila svog univerziteta William Woods Sveučilišta iz Missourija.

Njen Tweet broji skoro 60 hiljada lajkova, a mnogi su se javili u komentarima sa savjetima kako pomoći hrabroj djevojci i kako bi joj dali podršku za njen rad.

 – Ostani snažna i sigurna. Ironično je da tvoje izvještavanje i rizik koji preuzimaš će ti napraviti za život puno više nego diploma William Woods Sveučilišta, poručuju joj. Osim toga, komentatori su ironično i naveli opis sa službene Twitter stranice univerziteta koji glasi: „Studenti uče kroz direktno iskustvo“.