Studentica objasnila novo značenje emotikona koje svakodnevno koristimo

U svojim video-isječcima na zabavan način pokušava ilustrirati generacijski jaz između nje i ostataka studenata koji su u svojim ranim dvadesetim godinama, pa je jedan video nedavno postao viralan.


ed82a emojiji n
Foto: MojFax

Korištenje emtikona u virtualnom razgovoru između dvoje ili više ljudi šalje neku poruku o emocijama onoga koji ih šalje. Drugim riječima, emotikonima sagovorniku pokušavamo pojasniti kako se osjećamo u trenutku u kojemu razgovaramo, tonu glasa koji u pisanoj komunikaciji nedostaje, ali i generalno raspoloženje.

Jedna od otežanih okolnosti samog dopisivanja bila je ta da naši sugovornici nemaju prilike čuti naš glas, ton kojim nešto izgovorimo ni vidjeti facijalne ekspresije kao što je to slučaj tokom razgovora “u četiri oka”. Zbog svega toga bi se poruka koju smo htjeli prenijeti ponekad jednostavno izgubila. Ipak, uvođenjem emotikona sve je postalo lakše, barem po pitanju komunikacije “tipkanjem”.

Ali, kao u slučaju razvoja svih fenomena, tako su se i upotrebna značenja emotikona mijenjala. Toliko da ih sada različite generacije različito koriste.

Scarlett Alexandra je 30-godišnja spisateljica i komičarka koja je ove godine odlučila opet upisati fakultet i useliti u studentski dom, a anegdote iz svog studentskog života često dijeli na TikToku.

Osim toga, u svojim videima pokušava na smiješan način pojasniti kako joj je teško shvaćanje novih izraza koje mlađi od nje koriste, no potpuni joj je šok bio kada je saznala da mlađe generacije drugačije tumače ove “sličice”.

@genwhyscarlett

🤯 #emojis #genzhumor #millennials #millennialsoftiktok #themoreyouknow

♬ original sound – Scarlett

U svojim video-isječcima na zabavan način pokušava ilustrirati generacijski jaz između nje i ostataka studenata koji su u svojim ranim dvadesetim godinama, pa je jedan video nedavno postao viralan. Naime, Scarlett je u svom TikToku pokušala objasniti nova značenja emojija.

Na svojem je videu “Emojiji koje koristite krivo” pokušala objasniti nekolicinu sličica koje imaju drugačije značenje takozvanoj “generaciji Z”, piše MojFax.

Emoji “palac gore” više ne znači da je nešto dobro.

 – Ovo je jako pasivno-agresivno u zadnje vrijeme. Pa ako dobijete ovaj emoji, odmah se uvrijedite, kaže kroz smijeh 30-godišnjakinja.

Osim toga, Scarlett pojašnjava da klasično nasmijano lice okrenuto naglavce sada znači: “Proklet moj život”, dok emoji nasmiješenog lica s jednom kapljicom sa strane znači: “Pod stresom sam, ali je sve u redu”. Sličan emotikon, samo s kapljicom ispod oka znači “Dosta mi je života”. Osim njih, emoji dva ogromna izbuljena oka znači “slušam”, dok sličica trešnja označava ženske grudi.