Studentica Lubna Ćurić se nakon studija ne vidi u BiH: Manjak kvalitetnih prilika, sadržaja i nezaposlenost samo su neki od razloga

Lubna kaže da bi voljela da se u međuvremenu u njenom rodnom gradu dese promjene zbog kojih bi ipak ostala.


lubna curic
Foto: N1

Posljedice neprimjerenih sadržaja možda bi se mogle preduprijediti dobrim strategijama za mlade. Koliko Grad Mostar vodi računa o mladima, njihovim pravima i kvalitetnom životu u ovom gradu? Mladi će reći vrlo malo, a glavni razlog je upravo nepostojanje strateškog dokumenta za čije je kreiranje nužna odluka Gradskog vijeća a koji bi mogao donijeti promjene i unaprijediti kvalitetu njihovog života. Obrazovanje, zaposlenje, socijalna i zdravstvena zaštita, kultura, sport, sve to stavke koje bi ova strategija trebala da sadrži.

Lubna Ćurić studentica je Pedagogije na mostarskom Univerzitetu – mlada aktivistica koja se za par godina nakon završetka studija ne vidi u ovom gradu. Razloga je za to, tvrdi, mnogo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Zbog boljih prilika i bolje budućnosti za mene i ostale oko mene. Mostar ne nudi motivaciju za rastom i razvojem kao individue, navela nam je.

Novi dom čeka je u Hrvatskoj. Iako je odluka o odlasku konačna, kaže da bi voljela da se u međuvremenu u njenom rodnom gradu dese promjene zbog kojih bi ipak ostala. Važnu ulogu u tim promjenama ima strategija za mlade koju Mostar nema, kažu mladi aktivisti.

 – Pored toga što je strategija zakonska obaveza , mladi imaju pravo na strategiju za mlade koja će uređivati njihov položaj, stavljat će ih na veći položaj na taj način da oni mogu donositi odluke, a mogu doći u neke institucije gdje se donose odluke, da se popravi i modernizuje obrazovni sistem da mladi jednostavno imaju uređen život od strane struktura vlasti, naglašava nam Amar Husnić iz OKC-a Abrašević.

Manjak kvalitetnih prilika, sadržaja, nezaposlenost, visoke cijene nekretnina glavni su, kažu, nedostaci, a za Mostar je posebno smatraju karakteristična podijeljetnost te bi stoga strategija bila idelana prilika da se mladi iz cijelog grada udruže.

 – Podjela u gradu Mostaru koja je moramo priznati i dalje prisutna, imamo sve stvari kao i drugi gradovi samo nas to možda malo koči da ispunimo veći potencijal nego što je to u Sarajevu ili nekim drugim gradovima, konstatovao je predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara Zaim Mehić.

Ranijih godina rađen je nacrt strategije koja nije usvojena radi nepostojanja Gradskog vijeća, no taj dokument danas nije relevantan zbog zastarjelosti. Izrada novog dokumenta na čekanju je do daljneg.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje.