Studentica iz Afganistana: “Plašim se da ću zbog toga što odbijam nositi burku izgubiti neovisnost”

U Kabulu je osjećaj tuge i panike obuzeo žene u glavnom gradu Afganistana. S dvije trećine stanovništva mlađe od 30 godina, većina žena ovdje nikada nije živjela pod kontrolom talibana.


close up of muslim woman in hijab
Ilustracija: Envato

U nekim je domaćinstvima burka izazvala međusobne sukobe među generacijama. Roditelji 26-godišnje studentice Habibe mole nju i njezine sestre da nabave burku prije ulaska talibana u grad, ali ona se opire, prenosi The Guardian.

Moja majka kaže da bismo trebali kupiti burku. Roditelji mi se plaše talibana. Moja majka misli da je jedan od načina na koji može zaštititi svoje kćeri da ih natjera da nose burku, kaže ona. – Ali mi nemamo burku u kući, a ja je nemam namjeru nabaviti. Ne želim se skrivati ​​iza platna nalik na zavjese. Ako prihvatim burku, to znači da sam prihvatila talibansku vladu. Dalo sam im pravo da me kontrolišu. Nošenje čadora početak je moje kazne kao zatvorenika u mojoj kući. Bojim se da ne izgubim postignuća za koja sam se toliko borilo, govori.

Ako prihvatim burku, ona će vršiti moć nada mnom

Habiba je studentica, pred njom je cijeli život. Već postoje izvještaji o tome što talibani rade sa ženama u područjima koja sada kontrolišu – ograničavaju im slobodu kretanja i traže one koji su vodili javne živote.

Habiba kaže da, kao i mnoge žene u Kabulu, ludi od brige zbog onoga što se sprema.

Ostajem budna do kasno navečer, ponekad do jedan ili dva ujutro, brinući se što će se dogoditi. Bojim se da ću, jer odbacujem burku, uskoro morati ostati kod kuće i izgubiti neovisnost i slobodu, govori. – Ali ako prihvatim burku, ona će imati moć nada mnom. Nisam spremna dopustiti da se to dogodi.