Studentica iskreno: “Moj fakultet je nebo, a njegov je zemlja”

Studentica se požalila jer smatra da ne može dobiti stipendiju, za razliku od poznanika koji je na mnogo "lakšem" fakultetu.


sad student girl is touching her temples
Foto: Envato

Stipendija Dositeja, koju dodjeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije, namijenjena je talentovanim i najuspješnijim učenicima i studentima, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Ova stipendija godišnje nagrađuje oko 3100 učenika i studenata. Kako je namijenjena različitim uzrastima i stepenima obrazovanja, postoje tri konkursa, pa se tako studenti i učenici mogu prijaviti na:

  • Konkurs najboljih studenata završnih godina osnovnih i master akademskih studija,
  • Konkurs najboljih studenata studija drugog i trećeg stepena u inostranstvu,
  • Konkurs za nagrađivanje učenika srednjih škola za uspjehe na takmičenjima.

Na poznatoj stranici Ispovesti, na temu stipendije Dositeja, studentica je iznijela iskrenu ispovijest,

Upravo sam saznala da diploma Dositeja za najbolje studente daje 300.000 dinara (5 hiljada KM). Prosjek mi je 9.06 na trećoj godini sam i studiram Tehničke nauke, dok moj poznanik studira Poljoprivredni faks i ima prosjek 10.00. Koliko god se trudila, prosjek mi neće biti dovoljan za tu diplomu, a dajem sve od sebe. Njegovo studiranje se svodi na skriptu od 20 strana, a moje na skripte od 300 strana i kucanje kodova do iznemoglosti. Odričem se mnogih stvari radi učenja, dok on ide po žurkama i bleji jer i nema šta puno da uči. Možda sam surova, ali ta dva fakulteta ne mogu da se mjere. Moj fakultet je nebo, a njegov zemlja. Smatram da je propust države što prednost nemaju studenti sa zahtjevnijih fakulteta. Znam šta je fotosinteza i bez njegovog faksa, a on ne zna šta je integral bez mog. Toliko!

Ispod objave su se nizali komentari.

I na Poljoprivrednom ima matematika, tako da i on zna šta je integral (mada se to uči još u gimnaziji). Kad si se već uhvatila za integrale, ništa vama bez nas matematičara, dajte nama sve te stipendije, bio je jedan od komentara.