Studenti učestvovali na kursu o zbrinjavanju pacijenata od iznenadne srčane smrti

UKC je prepoznao potrebu da involvira studente i oni su izrazili želju da usvoje ova znanja.


1 1
Foto: Banjaluka.com

Cilj kursa osnovne životne podrške BLS (Basic life support) koji je održan na UKC RS, jeste poboljšanje kvaliteta usluge u zbrinjavanju pacijenata od iznenadne srčane smrti.

Ovaj kurs je, pod pokroviteljstvom Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, organizovan za 50 polaznika, odnosno studenata završnih godina Medicinskog fakulteta i medicinskih sestara/tehničara iz Urgentnog centra UKC RS.

Osmišljen je kao radno intenzivan seminar tokom kojeg polaznik ovladava praktičnim vještinama i potvrđuje svoja teoretska znanja koja se odnose na osnovne mjere zbrinjavanja iznenadnog zastoja rada srca.

Kako su saopštili iz ove zdravstvene ustanove, riječ je o nastavku kontinuirane edukacije u UKC RS-a.

– Na ovaj način pratimo svjetske trendove i smjernice u medicini, što ima za cilj unapređenje znanja i vještina radnika u zdravstvu. Edukacija se vrši prema preporukama Evropskog Resuscitacionog Savjeta (ERC) koji je vodeća evropska naučna ustanova koja se bavi urgentnom medicinom i kardiopulmonalnom reanimacijom. U edukaciji učestvuju tri instruktora ERC-a iz Resuscitacionog Savjeta Srbije na čelu sa dr Zlatkom Fišerom, a iz naše ustanove edukatori su načelnica Urgentnog centra dr Slavica Zeljković i dr Suzana Šobot, te još tri ljekara Urgentnog centra UKC RS, navodi se u saopštenju.

2 14
Foto: banjaluka.com

Iz Urgentnog centra su saopštili da je kurs namijenjen i medicinskim i nemedicinskim radnicima.

Svi ljekari koji su zaposleni u Urgentnom centru su završili kurseve iz naprednih mjera reanimacije i imamo kadar koji je stekao zvanje instruktora. Dakle, ne samo da sprovode ove mjere, nego i učestvuju u edukaciji kadra. Danas nastavljamo edukacju naših medicinskih tehničara, a započinjemo i edukaciju studenata. Cilj je da programom bude obuhvaćeno što više laika i nemedicinskog osoblja. Cilj je da laik prepozna unesrećenog, da pozove pomoć i započne odgovarajuće mjere, jer na taj način „kupujemo“ vrijeme i pomažemo da ta osoba ima veće šanse da preživi do stizanja medicinske pomoći. Mi u UKC RS-a imamo savremenu opremu i uslove za zbrinjavanje svih vrsta pacijenata. Međutim ako na terenu imamo situaciju da unesrećenom niko ne pruži adekvatnu pomoć i ako ona nije blagovremena, onda su te šanse za preživljavanje i kvalitetan oporavak minimalne. I zbog toga svoja znanja i vještine danas prenosimo i studentima, rekla je načelnica Urgentnog centra dr Slavica Zeljković.

3
Foto: banjaluka.com

Prema njenim riječima, zahvaljujući rukovodstvu UKC RS, u program su uključeni i studenti Medicinskog fakulteta, prenosi banjaluka.com.

Njih 50 je pristupilo kursu i oni će dobiti diplome koje su međunarodno priznate. Pokazaćemo im jedan novi, moderniji način u pristupu pacijentima i poboljšati kvalitet zbrinjavanja tih pacijenata koji dožive iznenadni srčani zastoj, istakla je dr Zeljković.

Dr Zlatko Fišer, generalni sekretar Resuscitacionog Savjeta Srbije, rekao je da je zahvaljujući želji UKC RS da primjenjuje najviše standarde u zbrinjavanju životno ugroženih pacijenata, formiran lokalni instruktorski tim.

Nakon ovoga, oni mogu samostalno nastaviti određene aktivnosti. Takođe, UKC je prepoznao potrebu da involvira studente i oni su izrazili želju da usvoje ova znanja. Ove mjere koje ovdje učimo produžavaju vrijeme i na taj način obezbjeđujemo da ekipe hitne pomoći ili reanimacioni tim stigne do osobe kojoj se još uvijek može pomoći, rekao je Fišer.

Vladan Gačić, student Medicinskog fakulteta, zahvalio se UKC RS i generalnom direktoru prof. dr Vladi Đajiću, kao i načelnici Urgentnog centra dr Zeljković i dr Fišeru.

Moje kolege i ja, nas 50, danas smo prošli edukaciju BLS. Naša znanja je potrebno nadograditi, potrebno je naučiti nove tehnike i vježbati što više kako bismo mogli da prepoznamo situaciju ako je unesrećeni bez svijesti, da pozovemo pomoć i da krenemo sa kardiopulmonalnom reanimacijom, te da znamo da rukujemo automatskim eksternim defibrilatorom. UKC RS-a je najviše zaslužan za ovo i ovo je pokazatelj da ova ustanova želi da studenti uče i da se kasnije zaposle uz diplome i sertifikate, rekao je Gačić.