Studenti pronašli rješenje: Kreirali jestivi selotejp za lijepljenje palačinki i burita

Kako bi izradio jestivu ljepljivu traku tim je testirao mnoštvo sastojaka i kombinacija prije nego što se odlučio na konačni recept.


Jestivi selotejp za lijepljenje palacinki i burita 1024x682 1
Foto: Noob.ba

Vjerovatno ste se svi suočili sa situacijama kada vam iz palačinki, buritosa, tacosa, gyrosa i drugih “smotanih jela” od tijesta, curi sadržaj koji vam može napraviti veliki nered na stolu i zaprljati odjeću.

Četvero studenata inženjerstva na Univerzitetu John Hopkins odlučilo je tome stati na kraj prvim jestivim selotejpom za lijepljenje hrane pod nazivom Tastee Tape.

Kako bi izradio jestivu ljepljivu traku tim je testirao mnoštvo sastojaka i kombinacija prije nego što se odlučio na konačni recept, ali budući da se prijavljuju za patent, inovatori tek trebaju otkriti svoju tajnu formulu. Prema timu, traka je jestiva, sigurna i ima vlačnu čvrstoću u koju možete vjerovati da će držati zajedno dobro napunjen burrito, taco ili gyro.

– Ono što mogu reći je da su svi sastojci sigurni za konzumiranje, da su prehrambeni, a uobičajeni su i dijetetski aditivi u njemu, navodi jedan od autora studije Tyler Guarino.

Zasad nije poznato kada bi studenti Hopkinsa mogli komercijalizirati proizvod i kada će se naći u prodaji, prenosi portal Vidi.