Studenti prijavili da su u menzi našli crve u pohovanom mesu, stigao nalaz inspekcije

Nakon što je student objavio fotografiju pohovanog odreska s navodnim crvima iz studentske menze, na društvenim mrežama studenti su počeli objavljivati i fotografije s pužem u salati, dlakama pa i kovanicama u hrani.


w873
Foto: SC Zagreb

Direktor Studentskog centra u Zagrebu Mirko Bošnjak u subotu je naložio vanredni inspekcijski nadzor u restoranu SC-a, u Studentskom domu Stjepan Radić, nakon što su na društvenim mrežama objavljene slike pohovanog mesnog odreska s crvima i druge. U večernjim satima stigao je nalaz inspekcije, koji je utvrdio da se na pohovanom mesu ipak nisu nalazili crvi.

Nakon što je student objavio fotografiju pohovanog odreska s navodnim crvima iz studentske menze, na društvenim mrežama studenti su počeli objavljivati i fotografije s pužem u salati, dlakama pa i kovanicama u hrani.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Slike se pojavile na društvenim mrežama

– Osoblje SC-a obavijestilo me da su na društvenim mrežama Studentskog doma Stjepan Radić objavljene slike jela koje su mi dostavili te sam odmah naložio izvanredni inspekcijski nadzor u restoranu SC-a u SD Stjepan Radić, rekao je Bošnjak.

Kaže kako je naglasak vanrednog inspekcijskog nadzora provjeriti jesu li se studenti danas žalili osoblju restorana te ko je slagao porciju i posluživao navedene namirnice. Odmah su, dodao je, kontaktirali šefa kuhinje iz prve smjene te će se evidentirati ko je pripremao smjesu za pohovanu svinjetinu, uzorkovati pohovanu svinjetinu i pečenu piletinu, kao i evidentirati podatke o kuharima koji su pekli piletinu i pohovali svinjetinu. Također će uzorkovati sve namirnice, trag sljedivosti i deklaracije, koje su korištene za pripremu i termičku obradu navedenih jela.

U večernjim satima stigao je i nalaz inspekcije, o kojem je Bošnjak izvijestio u saopćenju koje prenosimo u cijelosti:

Dana 05. novembra 2022. godine direktor Studentskog centra u Zagrebu izvijestio je samostalni odjel upravljanja kvalitetom i rizicima u poslovanju prehrambenim proizvodima o statusu na Facebook profilu Javna grupa Studentski dom “Stjepan Radić”- “Sava” u kojem se navodi da je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u subotu 5. novembra zaprimio je žalbu studenata, korisnika restorana u Studentskom domu “Stjepan Radić” o neispravnosti poslužene hrane- panirani bečki odrezak i pečena piletina uz kelj kao prilog. Korisnici su prijavili i dokumentirali hranu koja potencijalno ugrožava njihovo zdravlje. Na priloženim fotografijama i opisu istih tvrdi se da su danas konzumirali ručak u restoranu Stjepan Radić. Prema izjavi, student je o istom obavijestio djelatnicu u menzi koja je rekla da će prenijeti poruku kuhinji.

Inspekcija odmah izašla na teren

Odmah po primljenoj informaciji započet je u 16:00 sati vanredni nadzor u restoranu Stjepan Radić kako bi se utvrdile sve okolnosti nastanka navedenih fotografija.

U trenutku nadzora od navedenih spornih namirnica u kuhinji je zatečena samo pečena piletina, dok ostale navedene namirnice nisu zatečene u gotovom stanju. Pregledom jelovnika utvrđeno je da je pečena piletina na jelovniku u kuhinji 1 dok je panirani bečki odrezak na jelovniku u kuhinji 2. Sve namirnice koje su upotrijebljene za pripremu ručka dostavljene su u kuhinju istog dana s urednim deklaracijama koje su dane na uvid. Sve namirnice koje su zatečene su uzorkovane i nalaze se u zasebnom rashladnom uređaju za dodatne analize.

Pregledom fotografija na društvenim mrežama i portalima vidljiv je dio paniranog bečkog odreska koji po svojoj površini nije svojstven za taj proizvod jer sadrži bjelkaste tvorevine veličine 5-6 mm, ispucane površine nalik na crve. Prema izričitim tvrdnjama voditeljice kuhinje, kao i zaposlenika koji su obavljali predpripremu i pripremu namirnice, nije riječ o crvima nego se radi o zrncima riže koji su dospjeli u smjesu za paniranje, te su nakon toga podvrgnuti prženju u fritezi. Radi dokaza navednih tvrdnji, izvršeno je probno paniranje s normalnim krušnim mrvicama i onima kojima je dodana riža. Nakon prženja u fritezi vidljiv je identičan nalaz kao na fotografijama koje su prikazane na portalima jer je riža na površini poprimila ispucani izgled koji neodoljivo podsjeća na crve. Također valja spomenuti i činjenicu da su crvi bjelančevine te da bi na visokoj temperaturi prženja potamnili poput ostatka mesa. (u privitku foto 2).

Nije bilo opasnosti za zdravlje

Prema svemu navedenom, ne odričući odgovornost za propust, vidljivo je kako navedena namirnica nije predstavljala opasnost za zdravlje i život konzumenata, nego svojim izgledom nije zadovoljavala. Iz konverzacije putem poruka sa studentom, namirnica je reklamirana na šalteru za povrat prljavog suđa (konverzacija bilo kojeg drugog tipa nije bila prihvatljiva za studenta). Prema riječima voditeljice kuhinje navedeni prigovor nikad nije prenesen odgovornim osobama kuhinje i linije posluživanja.

Pregledom fotografija na društvenim mrežama i portalima o većoj količini kose na rubu tanjura koja je prema izjavi konzumenta putem poruka (konverzacija bilo kojeg drugog tipa nije bila prihvatljiva za studenta), pronađena na rubu tanjura u K1 oko 11:44 sati. Konzument navodi da nikome nije prijavio navedeni događaj jer nije znao da postoji ta mogućnost reklamacije hrane, iako je na svim linijama posluživanja jasno naznačen protokol o reklamacijama. Detaljnim pregledom protokola pripreme namirnica, utvrđeno je da su sve namirnice pripremane prema pravilima struke iz svježih namirnica. Međutim ostaje nejasan izvor i podrijetlo stranog tijela iz priložene fotografije te Studentski centar u Zagrebu bez detaljne analize ne može u potpunosti prihvatiti odgovornost za nastalu situaciju.

Studentski centar u Zagrebu još jednom izražava žaljenje i ispriku svim konzumentima koji su se našli pogođeni ovom situacijom te još jednom poziva sve korisnike usluga na aktivnu komunikaciju i suradnju, a sve u cilju poboljšanja životnog standarda studenata za vrijeme studiranja u Zagrebu.’ i ispriku svim konzumentima koji su se našli pogođeni ovom situacijom te još jednom poziva sve korisnike usluga na aktivnu komunikaciju i saradnju, a sve u cilju poboljšanja životnog standarda studenata za vrijeme studiranja u Zagrebu, navodi se u saopćenju.