Studenti, ovo voće jedite za bolje pamćenje

Stižu popravni rokovi, napravite zalihe ovog voća i zagrijte stolicu.


Pune vlakana, vitamina i minerala, smokve su idealno ljetno voće koje morate jesti svježe.

Smokva je mnogima omiljeno ljetno voće. Često se naziva mediteranskim rajskim voćem jer je jedna od najzdravijeg voća uopšte. Bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima.

Osim što su ukusne, smokve mogu da se koriste za liječenje uboda insekata (kod ugriza i uboda insekata, pauka i drugih životinja koristi se obloga od suhe smokve), a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom.

Sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno su voće s najvišim nivoom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije.

Podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje, stoga su idealna užina za studente i učenike.

Smokve su bolji izvor netopivih vlakana od većine voća, a ova vlakna povoljno djeluje na zdravlje debelog crijeva i pospješuju probavu.

Postoji više od 150 vrsta smokvi i razlikuju se po boji. Prava su riznica minerala i vitamina.

Treba ih jesti svježe, jer su bogate enzimima i antioksidansima kao i hranljivim materijama koje se gube termičkom obradom.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!