Studenti odgovaraju na pitanje: Šta je to što bi voljeli da su čuli prije polaska na fakultet

Pročitajte iskustva i savjete starijih studenata.


indeks unsa

U svakoj novoj generaciji brucoša otkrivaju se slični, često i isti problemi, o kojima se ili nismo dovoljno informisali ili jednostavno nismo bili spremni za njih. Kao savjet drugima i priču o brucoškom iskustvu, ekipa portala Podrinske.com razgovarala je sa studentima iz Beograda.

Advertisements

Među onima koji su odgovorili bilo je studenata sa Univerziteta u Beogradu (Filozofski, Filološki, Pravni, Farmaceutski, Učiteljski, Građevinski i Fakultet političkih nauka) i sa Univerziteta Metropolitan. Imena studenata koji su učestvovali u istraživanju ostaju anonimna.

Svrha studiranja, logično, jeste više obrazovanje u nekoj posebnoj oblasti, ali postoje stvari koje nas škola, a ni fakultet nisu naučili. Kako se to plaćaju računi? Kako se iznajmljuje stan? Kolika je to normalna kirija? A prijevoz? Koliko je on? Je l’ mi treba nešto dodatnog materijala? Je l’ se on plaća? Je l’ postoji taj materijal na fakultetu?

Na ove teme odgovorili su studenti iz svojih primjera, sa nekim svojim prvim problemima i načinima na koje su ih prevazišli. Prije svega ,,Šta je to što bi voljeli da su čuli prije polaska na fakultet?“

Iako su na pitanja odgovarali studenti iz Beograda, mnogi odgovori su univerzalni i mogu se odnositi na život studenta bilo gdje u svijetu, a naročito na Balkanu.

Pročitajte iskustva i savjete starijih studenata.

Advertisements

– Što se tiče fakulteta, voljela bih da sam znala ranije koje mi sve opcije za budućnost imamo, odnosno posao kojim bih mogla da se bavim, da nam je ljepše objašnjen cijeli tok studiranja, a ne jedno kolo gdje iz godine u godinu samo paziš na to da daš što više ispita da kroz obrazovanje ništa ne naučiš, već da čekaš od ispitnog roka do roka da SAMO prođu.

– Da ću ići na fakultet na kome su i profesori i studenti nezainteresovani za svoje postojeće ili buduće profesije.

– Predlažem onima koji se sele iz roditeljskog doma zbog školovanja da ipak ne okreću glavu kada nastupe kulinarski savjeti. Vjerujte mi – trebaće vam. Takođe, vodite računa o tome šta raditi kada ispadne osigurač u zavisnosti od vrste priključka, kako i gdje se plaćaju računi, kako se otpušavaju odvodi, mijenjaju sijalice, kako se sortira veš za pranje i uključuje mašina, koja sredstva su za koji segment čišćenja… Nabavite kontakte ljudi kojima možete da se obratite kada nešto od ovoga krene po zlu. Budite tolerantni prema cimerima i cimerkama i iskomunicirajte svaku svoju potrebu i želju. Lijepo izaberite sa kim ćete živjeti. Važno je da vas ta osoba razumije, a morate razumjeti i vi nju. Što je najvažnije – ne paničite. Odrastanje je lijepo. Imate privilegiju što ćete sazreti brže od onih koji će se kasnije odvojiti od roditelja – tako rezonujte situaciju.

– Shvatiš koliko nemaš pojma o životu tek kada se odseliš od roditelja i tada ti preostaje da se snađeš ili da se predaš. Ne čeka te kuhana supa na stolu, i kada mašina poplavi kupatilo – to neće srediti mama i tata. Već ti. Ipak, u tome je i čar. Lijepo je umjeti da izneseš tu odgovornost i svijest da je svaka tvoja odluka tvoj izbor, koji može donijeti potencijalne posljedice. U redu je i pogriješiti u tom procesu jer je svaka promena teška i izazovna. Treba samo u svemu pronaći lekciju i primijeniti je ubuduće.

Mnoga od ovih pitanja zvuče strašno i izazivaju logičan strah budućim studentima, na samu pomisao šta ih sve čeka. Bez brige, nije to toliko teško, ni strašno. Uz malo više rada, mnogo živaca i koncentracije, sve se da prevazići.