Studenti obilježili Dan bijelih traka ispred Filozofskog fakulteta u Tuzli

Studenti iz Tuzle obilježili Dan bijelih traka.


studenti bijeletrake

Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas je obilježilo Dan bijelih traka, kada su ispred te visokoškolske ustanove studenti i studentice dijelili bijele trake svojim kolegama, profesorima, ali i svim prolaznicima koji su željeli time se prisjetiti žrtava Prijedora.

– Obilježavanje smo započeli učenjem Fatihe i minutom šutnje za nevino ubijene civile Prijedora, nakon toga pročitali smo imena 102 ubijene djece, a zatim dijelili trake našim kolegama, profesorima i drugim zaposlenicima Univerziteta u Tuzli, kazala je za Fenu predsjednica Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta Maida Šljivić.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ona je ustvrdila da je cilj obilježavanja i sjećanja na zločine da se nikada i nikome više ne ponove, ni na ovdašnjim a ni drugim prostorima.

Na današnji dan na području općine Prijedor vlasti bosanskih Srba izdale su naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

To je bio početak kampanje istrebljenja Bošnjaka u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini. Konačan ishod bio je uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata sa teritorije općine Prijedor, gdje su čak ubijene 102 maloljetne osobe.