Studenti o hrani iz menzi: Pire bljutavo, riža gumena, a gulaš i varivo odlični

Da li ste zadovoljni hranom iz menze?


hrana menza
Foto: Facebook

Studenti iz Osijeka komentarisali su jela iz njihovih menzi.

Advertisements

Prije nekoliko dana osnovana je Facebook grupi Menza – Dojave, Osijek u kojoj studenti gotovo svakodnevno objavljuju fotografije različitih jela iz osječkih menzi te pohvale i kritike na njihov račun. Međutim, sada smo priupitali studente, od kojih su većina članovi navedene grupe, koja su im jela iz menzi omiljena.

 – Bečki odrezak, piletina na žaru i pomfrit. Navedena su mi jela najdraža jer su uvijek svježe pripremljena, fina i topla. Kao osoba koja baš ne jede raznoliko, to su neka od rijetkih jela koja volim i cijenim činjenicu da najčešće u ponudi bude barem jedno od njih, ako ne i svo troje, istaknula je Ana, studentica druge godine preddiplomskog studija Engleski jezik i književnost te Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

 – Zagrebački odrezak s pekarskim krompirom i tartarom. Uvijek je svježe pripremljen i ukusan, a tartar je najbolji ikada. Pekarski krompir pak ima savršen omjer luka i slanine, naveo je Luka, student druge godine diplomskog studija Zaštita prirode i okoliša na osječkom Odjelu za biologiju.

 – Pohovana piletina, uz tortelline u umaku od rajčice. Iako se ta kombinacija pojavi svake prijestupne, automatski mi popravi dan, rekao je Mislav, student treće godine preddiplomskog studija na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

 – Meni su jela od mljevenog mesa osobno najdraža, dakle ćevapi i pljeskavice. Ćevapi su u sve tri osječke menze odlični i uvijek dobro pripremljeni, no za pljeskavicu to nije slučaj jer zna biti zagorena i prepečena. Osim toga, izdvojio bih gulaše koji uvijek budu odlični. Volim jesti i bistre juhe, pogotovo kad imaju mnogo tjestenine i mesnih okruglica. Omiljeni mi je desert mađarica i volio bih ju viđati češće. Posebna pohvala menzama petkom, gdje riblji obroci uvijek budu svježi i ukusni, i to posebno pohovani oslić, naglasio je Dominik, također student treće godine preddiplomskog studija na osječkom Medicinskom fakultetu te ujedno administrator spomenute Facebook grupe.

 – Sviđa mi se fino varivo zbog povrća. Štoviše, voljela bih veće porcije tog variva. Osim njega, volim juhu od rajčice, tortelline i palačinke, izjavila je Iva, studentica druge godine diplomskog studija na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment u Osijeku.

 – Gulaš! Svaki se put obradujem kada ga vidim budući da su uglavnom u ponudi piletina i bečki odrezak. Meni je odličan, ima gustu teksturu kakvu volim, ustvrdila je Marija, studentica treće godine preddiplomskog studija Socijalni rad na osječkom Pravnom fakultetu.

Osim najdražih, studenti su se dotaknuli i onih jela iz osječkih menzi koja ne vole jesti.

 – Ne volim pire krompir jer bude bljutav, kao ni bilo kakvo meso, a da nije piletina jer nisam baš neka ljubiteljica mesa, istaknula je Tena, studentica treće godine preddiplomskog studija Socijalni rad na Pravnom fakultetu u Osijeku.

 – Pire krompir. Inače nisam izbirljiva i gotovo mi je sva hrana iz menze ukusna, ali pire mi je krompir horor. Čudnog je okusa, čudne teksture i previše rijedak, rekla je Marija.

 – Mislim da postoji konsenzus studenata da su krompir pire i riža generalno prilozi koji su zadnji izbor. Pire je nerijetko presoljen, a riža gotovo uvijek suha i gumena. No, jestivi su tako da se kod mene nerijetko znaju naći na tanjiru, unatoč lošim ocjenama, naveo je Mislav.

Advertisements

 – Pileća prsa sa žara često znaju biti slabo pečena i „krvava”, što je najčešća negativna recenzija u grupi. Meni osobno jako ne odgovara osječki odrezak jer se osjeti neugodan miris gljiva. Njoki su definitivno najgori prilog jer često znaju biti bljutavi, tvrdi i poput kartona. Pirjana je riža sama po sebi jako suha jer je doslovno samo kuhana, bez ikakvih umaka ili tečnosti, pa interveniram tako da si dodam jogurta u nju i promiješam ju, opisao je Dominik.

 – Ne volim jesti pire krompir jer uvijek bude bezukusan i nedovoljno razrađen. Također, prije mi je najdraži bio cordon blue, ali promijenili su proizvođača pa mi je njegov okus sada previše umjetan, ustvrdila je Petra, studentica druge godine preddiplomskog studija na osječkom Građevinskom fakultetu.

 – Iako inače volim jesti pohovanu piletinu i puretinu, u menzi mi se nisu svidjele jer su bile hladne, objasnila je Lorena, studentica prve godine diplomskog studija Njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Studenti su dalje istaknuli kako najčešće jedu u Restoranu Istarska jer tamo brzo dođu na red i izbor im je jela tamo najbolji, dok je Restoran Campus najpristupačniji onima koji žive u studentskom domu ili studiraju u blizini. Ipak, neki su posebno zadovoljni i Restoranom Gaudeamus zbog mogućnosti naručivanja hrane, toplih i svježih jela, decentnog prostora i ljubaznosti osoblja.

 – Dok sam imala slomljenu ruku, narezali bi mi naručeno jelo. Ponekad me još uvijek pitaju boli li me ruka i treba li mi što ponovno narezati, što jako cijenim. Sve pohvale za restoran i djelatnike, long live Gauda, istaknula je Ana.

Također, studenti su naveli kako su cijene jela u menzama nakon uvođenja eura ostale uglavnom iste, čime su isto tako zadovoljni. Objasnili su i za što bi sve željeli da se promijeni u radu osječkih menzi u budućnosti.

 – Trebalo bi se unaprijediti da ne pronalazim dlake od teta koje rade. Više sam puta vidjela i kako golim rukama grabe hranu, što mi je gadno i nekad hrana zaista bude neukusna, rekla je Ana, studentica treće godine preddiplomskog studija Socijalni rad na osječkom Pravnom fakultetu.

 – Budući da sam velika ljubiteljica tjestenine i raznih umaka, voljela bih vidjeti više takvih jela. Također, mislim da bi bilo super provesti neku anketu među studentima kako bi se vidjelo koja jela preferiraju i da se tako uvaži i njihovo mišljenje, naglasila je Marija.

 – U svakoj bi menzi posebno trebalo provesti anketu o tome kakva bismo jela htjeli češće vidjeti u ponudi i što bismo dodali u već postojeći meni. Primjerice, mogle bi se postaviti kutije na ulazu u pojedinu menzu ili kod blagajne gdje bismo ubacivali papiriće sa svojim prijedlozima, nadovezala se na njezinu izjavu Ana.

 – Osobno sam mišljenja da bi se kvaliteta namirnica mogla poboljšati. Ne znam tko su dobavljači i proizvođači namirnica koje se trenutno koriste, ali svakako bi mi bilo drago kada bi se uspostavila nekakva suradnja STUC-a s lokalnim OPG-ovima, u čemu bi mogao posredovati FAZOS, predložio je Dominik.

 – Trebala bi se uvesti mogućnost podgrijavanja jela budući da dugo stoje i ohlade se. Isto tako, smatram da bi u Osijeku trebalo postojati više objekata menze, čime bi se smanjila gužva i beskonačni redovi ispred blagajne, navela je Lorena, piše Sib.net.hr.

 – Dodala bih raznovrsniju prehranu i više izbora jela u poslijepodnevnim satima, zaključila je Petra.