Studenti Mašinskog fakulteta zasadili 3000 sadnica

Zajedno sa studentima pozivamo vas da čuvamo naše šume.


studenti zenica

Studenti prve i druge godine odsjeka Dizajn i tehnologije u drvopreradi Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici su ove subote napravili akciju pošumljavanja u Vrselju.

Uz pomoć Službe za zaštitu i certificiranje šuma, Javnog preduzeća Šumsko – privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona i Poslovne jedinice (PJ) “Šumarija Zenica” posađeno je oko tri hiljade sadnica bijelog bora.

Naime, ranije ove godine studenti su došli na ideju da doprinesu gradu Zenici tako što će sami zasaditi sadnice, a tokom planiranja naišli su na pozitivan odgovor i od svojih profesora na Univerzitetu i od drugih spomenutih saradnika koji su bili zainteresovani da im pomognu pri nabavljanju sadnica, ali i pri samom sađenju, prenosi Zenicainfo.ba.

studenti unze

 – Željeli smo da kao odsjek koji uči o drvetu i radi sa ovom sirovinom doprinesemo Zenici i okolici. Kroz realizovanje ove ideje naišli smo samo na pozitivne komentare. Na području na kojem smo danas obavili akciju pošumljavanja 2019. godine zasađeno je dosta sadnica, ali je to nažalost požar nešto malo kasnije uništio, izjavila je za Radio Active Meliha Selimović, studentica druge godine.

Studentima je, osim sadnica i ispomoći, obezbijeđen i prevoz kao i hrana tokom akcije, a njima nije bilo teško uložiti energiju kako bi svojim rukama zasadili ove sadnice.

 – Ponosni smo što smo realizovali ovu akciju i znamo da smo učinili nešto dobro. Voljela bih da ovo vide svi oni koji smatraju i govore da nove generacije ništa ne rade za svoju zajednicu, dodala je Meliha u razgovoru.

Studenti su zahvalni voditelju odsjeka i profesoru, Darku Petkoviću, koji je zajedno s dekanom podržao ovu ideju od trenutka kada su je studenti prezentovali i koji je time doprinijeo realizaciji.

studenti fakultet

 – Ovim putem bih se zahvalila i Šumariji Zenica koja je organizovala svoje radnike da nam pomognu iako je subota. Zenica je sretna što ima ovakvu jednu jedinicu u svom gradu, dodala je za kraj Meliha Selimović.

U planu imaju još akcija, i to akciju sađenja u kampusu Univerziteta u Zenici, te se nadaju da će im se priključiti kolege s drugih odsjeka i fakulteta.

Zajedno sa studentima pozivamo vas da čuvamo naše šume od nekontrolisane sječe šuma i nekontrolisanog paljenja vatre koje često dovodi do šumskih požara.