Studenti iz BiH treći na Međunarodnom takmičenju za studente građevinarstva u Portu

Studenti iz BiH stekli su nova iskustva, ali i ostvarili veliki uspjeh osvojivši treće mjesto.


studenti sum takmicenje
Foto: SUMsova.ba

U Portugalu, gradu Porto, održano je Međunarodno takmičenje za studente građevinarstva – ICEC, na koje je Lokalni ured Mostar poslao pobjednički tim lokalne faze ICEC takmičenja održanog u Mostaru. Maris Gardavski, Pero Jurić i Jana Milović su se takmičili s još 8 timova iz 7 različitih država.

Mostarski tim osvojio je treće mjesto na ovako važnom događaju za studente građevinarstva, što je jako veliki uspjeh, piše Sumsova.ba.

Takmičenje se sastojalo iz tri praktična zadatka vezana za građevinsku struku. U prvom je zadatku bilo potrebno obići zadane prostorije na fakultetu te očitati temperaturu i vlažnost pomoću senzora i aplikacije Sensirion MyAmbience. Nakon prikupljenih podataka, koristeći program Condensa2000 dobili su graf iz kojeg je trebalo zaključiti hoće li se u prostorijama javiti kondenzacija ili neće.

Drugi je zadatak bio iz područja hidraulike. Od zadanih materijala trebalo je osmisliti i napraviti branu koja će zadovoljiti dimenzije, moći izdržati protok vode 10 m/s te koja će biti sposobna zadržati određenu visinu vode sa što manjim propuštanjima nakon zaustavljanja protoka. U ovom zadatku naš tim se najbolje snašao i osvojio prvo mjesto.

Treći zadatak je bio iz područja konstrukcija. Od drvenih štapića je trebalo osmisliti i napraviti konstrukciju na dva sprata koja će moći izdržati što veću silu pri povlačenju, a uz to biti što duktilnija. Cilj je bio napraviti konstrukciju sa što boljim omjerom duktilnosti i krutosti.

Kroz sedam dana ovakvog događaja, vratili su se obogaćeni novim uspomenama i prijateljstvima, a samo takmičenje naučilo ih je, kako su kazali, da je prava pobjeda vjerovati svome znanju bez obzira odakle dolazite.

Zahvalili su kolegama iz LC Porta koji su organizirali ovako velik događaj te svim sponzorima čiji je doprinos omogućio odlazak na takmičenje.