Studenti iz BiH koji studiraju u Sloveniji moraju imati najmanje 402 eura mjesečno

Strani studenti iz trećih država moraju za mjesec unaprijed dokazati da imaju mjesečno 402 eura dohotka.


Foto: Envato
Foto: Envato

Studenti iz trećih država, nečlanica Europske unije, u Sloveniji od ove godine moraju dokazati da na računu imaju najmanje 402 eura mjesečno za životne troškove, a vladajuća većina u parlamentu odbila je prijedlog 40 zastupnika oporbe da se taj uvjet ukine.

Strani studenti iz trećih država moraju za mjesec unaprijed dokazati da imaju mjesečno 402 eura dohotka iz bilo kojeg naslova, kazao je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Božo Predalič.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Dodao je da vlada ne može podržati prijedlog opozicije da za upis i studiranje u Sloveniji bude dovoljna samo izjava studentovih roditelja ili zakonitih zastupnika da će ga uzdržavati, kako je to bilo određeno prije izmjena zakona o strancima koje su se počele primjenjivati ove godine.

Strožiji uvjeti za strane studente u Sloveniji uvedeni su, tumači vlada, jer su se ranije s podnošenjem neobavezujućih izjava o uzdržavanju studenta događale zloupotrebe.

Na slovenskim univerzitetima oko desetinu upisanih studenata čine stranci, među kojima je polovina onih s područja bivše Jugoslavije.

Oporba tvrdi kako strožiji kriteriji nakon primjene izmjena zakona o strancima onemogućuju i nastavak školovanja mnogima iz trećih zemalja koji već studiraju na slovenskim fakultetima i sprječavaju upis novim zainteresiranima, osobito ako dolaze iz socijalno slabijih sredina, javlja HINA.