Studenti dijele letke u kojima pozivaju ljude da se ne testiraju: “Sotona je zavladala”

"Prije je bilo da si nevin dok ti se ne dokaže suprotno, a sada je da si bolestan dok se ne dokaže suprotno."


sus
Foto: Dalmatinskiportal.hr

Studenti Sveučilišta u Splitu ne moraju imati potvrde osim u slučaju ako odrađuju praksu u medicinskim institucijama. Uprkos tome, neki su se jutros samoinicijativno pojavili ispred Sveučilišne galerije gdje se obavljalo testiranje zaposlenika.

Danas su na snagu stupile nove mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje su mnoge studente i ostale sugrađane natjerale na izlazak na ulice, okupljanja i proteste.

U posljednjih se par dana u medijskim stupcima često spominju fakulteti jer oni zbog svoje autonomnosti imaju pravo odlučiti hoće li se nove mjere u kojima svi moraju na ulasku u javne institucije predočiti propusnicu odnositi i na studente, iako su iz Stožera javili da ih ova mjera zaobilazi, osim ako fakultet ne odluči drugačije.

U Sveučilišnog galeriji Sveučilišta u Splitu jutros je bila gužva. Ovdje su se testirali djelatnici koji nemaju propusnice, a nekolicina studenata oko njih dijelila je letke na kojima stoji da se ne trebaju podvrgavati testovima.

  – Samoinicijativno podržavamo radnike koji žele stati na stranu zakona, na stranu Ustava i obrane svojih prava, kazala je jedna od okupljenih koja je dijelila letke.

 – Sotona je zavladala. Jedini način protiv toga je otpor i neposluh, kazao je student splitskog FSB-a, Mihovil.

Studenti se na Sveučilištu u Splitu ne moraju testirati niti imati potvrde, jedino ako odrađuju praksu u medicinskim institucijama. “Stići će i nas to vrlo brzo”, kazao je Mihovil za Dalmatinski portal i ostale okupljene predstavnike medija.

 – Čim se to događa jednom od nas, profesorima, kao da se događa meni, nastavio je i dodao da je testiranje invazivna metoda.

 – Prije je bilo da si nevin dok ti se ne dokaže suprotno, a sada je da si bolestan dok se ne dokaže suprotno, tvrdi student, piše Dalmatinskiportal.hr.