Student prorektor Edin Maslo za STUDOMAT: “Pozivam odgovorne da isključe sa studija dvije dotične studentice”

"Povrijedile ugled Univerziteta u Sarajevu veličajući ratne zločince."


edin maslo

Nakon što je studentica Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, Slađana Todić 11. jula, na dan obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, na društvenim mrežama veličala ratnog zločinca Ratka Mladića, brojne su reakcije.

Za STUDOMAT je govorio i student-prorektor i član rektorata UNSA Edin Maslo.

Najstrožije kazniti i isključiti sa studija

– Pozivam odgovorne da posegnu za najstrožijom disciplinskom mjerom i isključe sa studija dvije dotične studentice koje su povrijedile ugled Univerziteta u Sarajevu veličajući ratne zločince. Disciplinska komisija Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije je organ koji treba bez odlaganja zauzeti stav i donijeti odluku o isključivanju, kazao je za STUDOMAT student-prorektor i član rektorata UNSA Edin Maslo.

Oglasili se i iz MUP-a KS

– Nakon detaljnog upoznavanja sa svim činjenicama iz prijava tužitelj se izjasnio da se navedeni događaj kvalifikuje kao krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti iz člana 145 a Krivičnog zakona BiH i da se kompletan operativni materijal po kompletiranju dostavi u nadležnost Tužilaštva BiH. Na osnovu toga ćemo i da postupimo, kazala je glasnogovornica MUP-a KS Mersiha Novalić.