Student pojeo cimerovu hranu i završio u bolnici

Osjećao je jaku glavobolju i ukočenost, te još bezbroj simptoma.


Foto: Envato
Foto: Envato

Student J.C. iz Velike Britanije imao je tu nesreću da je pojeo ostatke obroka koje je večer prije jeo njegov cimer. Na pola večere, cimer koji je naručio i donio hranu, osjetio je mučninu, povratio i legao u krevet bez da je J.C.-a upozorio na ovu reakciju na obrok.

S obzirom da je hrana sljedećega dana još uvijek bila tamo, J.C. se odlučio poslužiti kako bi ublažio glad. Pojeo je ostatke tjestenine s piletinom preostale njegovom cimeru, prenosi mojfax.dnevnik.hr.

Ipak, nedugo nakon obroka osjetio je snažne bolove u trbuhu i mučninu. Nakon višestrukog povraćanja, legao je na pod u položaj u kojem ga je pronašao cimer. Osjećao je jaku glavobolju i ukočenost vrata zbog koje nije imao snage ni pomaknuti glavu da pogleda cimera koji je ušao u njihovu sobu.

Ubrzo je razvio visoku temperaturu, a srce mu je ubrzano lupalo. Kad su mu se po koži počele pokazivati modrice cimer ga je odvezao u najbližu bolnicu u kojoj nisu odmah shvatili o čemu se radi i zbog čega J.C. ima ovako ozbiljnu reakciju na pokvarenu hranu od koje je njegov cimer samo povratio.

24 sata nakon bubrezi mu otkazali

Nepuna 24 sata nakon što je pojeo kontaminirani obrok, bubrezi su mu otkazali, nije proizvodio urin, a po cijelome tijelu počeli su se stvarati krvni ugrušci nalik crvenome osipu. Zbog dramatičnog stanja prebačen je helikopterom u drugu bolnicu u intenzivnu jedinicu liječenja.

Kad su bakterije prisutne u krvi, krvne žile u cijelom se tijelu šire, spriječavajući da kisik doputuje do svih stanica u tijelu. Pri tome se stvaraju i mali krvni ugrušci koji blokiraju slobodni protok krvi. Koža postaje ljubičasta, a može nastupiti i nekroza tkiva, pojašnjavaju liječnici.

Zbog sve slabije opskrbe organa kisikom, tkiva su počela odumirati. Nakon što je počeo dobro reagirati na terapiju protiv bakterije meningokoka (Neisseria meningitidis) i nakon što se stanje počelo stabilizirati, liječnici su ustanovili da je tkivo prstiju na rukama toliko nekrotično da će ih morati amputirati. Odumiranje tkiva (gangrena) bilo je u uznapredovaloj fazi i na području potkoljenica koje su također amputirali.

Za razliku od cimera, vakcinisan manje puta no što je preporučeno

Do tada nije patio od alergija, a povremeno je konzumirao cigarete i još rjeđe marihuanu i alkohol. Ali, do ovog ozbiljnog stanja dovela je nepotpuna vakcinacija protiv ove bakterije.

S obzirom da se meningokok širi kapljično, slinom, te je najučestaliji u raznim kolektivima (poput vrtića, škola i sl.) vakcinacija se preporučuje upravo prije ulaska u velike kolektive. Ipak, umjesto dvije doze koliko ih je potrebno primiti tokom srednjoškolske dobi u ovoj zemlji, J.C. je primio samo jednu. Jednako tako i prilikom upisa na fakultet – umjesto dvije, primio je samo jednu dozu.

Njegov je cimer vakcinisan svim potrebnim dozama pa je kod njega ova bakterija izbačena iz tijela bez većih komplikacija.

L.C. je došao svijesti 26 dana kasnije. Iako se njegovo zdravstveno stanje stabiliziralo, njegov život i tijelo više nikada neće biti isti kao prije.

Liječnici i dalje ne znaju kako je ova bakterija došla na hranu koju su oba cimera unijela u organizam, jer kako naglašavaju, bakterija se najčešće prenosi slinom.